«Плей–оф» — час «помирати»?

19.03.2009
«Плей–оф» — час «помирати»?

37–річний капітан «Сокола» Юрій Гунько першим пробив голкіпера «Рязані». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

За своїм визначенням «плей–оф» — це матчі на вибування: хто програв, той залишає турнір. Нерідко ці зустрічі називають битвами за виживання. От тільки часом ці слова набувають прямого змісту...

 

Сумний вступ

Позавчора ввечері в броварському торговельно–розважальному центрі «Термінал» «Сокіл» почав серію 1/8 фіналу російської вищої ліги з «Рязанню». Перед матчем присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Олександра Менченкова. Легендарний захисник «бронзової» київської команди зразка 1985 року помер двома днями раніше... Він не уявляв свого життя поза хокеєм і ще чотири зими тому, у 47–річ­ному віці, виступав у чемпіонаті України за ХК «Київ». Фірмові силові прийоми Олександра частенько згадував один із найкращих хокеїстів радянського хокею В’ячеслав Фетисов, який неодноразово був битий «Со­колом», коли грав за ЦСКА. Спортивний талант Менченкова не знайшов застосування в позахокейному житті, а хвороба не розбирала, хто є хто...

Тим часом у нинішніх київських майстрів ключки невеселий настрій був ще і з іншої причини. Хлопцям уже кілька місяців не платять за гру, що аж ніяк не сприяє підняттю морального духу напередодні «плей–оф». Щоправда, у подібній ситуації нині перебуває чимало наших співвітчизників, тож плакатися, що нічим годувати сім’ї, чоловікам не годиться. Тим паче що зарплатня хокеїстів — у кілька тисяч доларів на місяць — явно перевищує прибутки середньостатистичного українця.

На такому тлі в таборі «пернатих» знайшовся хоч один привід для поліпшення настрою — захисник Денис Ісаєнко якраз у вівторок святкував 29–й день народження.

Труднощі загартовують

Попередній матч у російській «вишці» кияни провели ще 1 березня, після чого практикувалися в національній першості. Але подолання бар’єрів у вигляді столичних АТЕКа й «Компаньйона» в 1/4 і 1/2 фіналу чемпіонату України не надає потрібної ігрової практики. Саме різницю в класі суперників з України й Росії центрфорвард Дмитро Цируль назвав причиною того, що в дебюті матчу з «Рязанню» господарі виглядали дещо розгубленими. Росіяни інколи навіть «зачиняли» «Сокіл» у його зоні.

До того ж в українській команді не змогли вийти на лід троє провідних виконавців: захисник Андрій Срюбко відбував дискваліфікацію за бійку, а його колега Дмитро Толкунов, як і єдиний російський легіонер київського клубу Вадим Аверкін, захворів. Натомість повернулися до складу оборонці Дмитро Якушин і Юрій Гунько.

Саме гол капітана Гунька, хоча й вийшов курйозним (шайба змінила напрям польоту після рикошету), став переломним. Щоправда, в третьому періоді рязанці скоротили відставання 0:3 до мінімуму, але Олег Шафаренко кидком у «дев’ятку» оперативно зняв усі питання про переможця. Песимістичні прогнози — що засмучені заборгованостями гравці «Сокола» «зливатимуть» гру — на щастя, не підтвердилися.

Другу зустріч серії до трьох перемог суперники провели в Броварах учора ввечері, після чого поїхали до Рязані, де в суботу продовжать протистояння.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Росії. Вища ліга. «Плей–оф». 1/8 фіналу (перший матч серії до трьох перемог). «Сокіл» — «Рязань» — 4:2 (0:0, 2:0, 2:2; Гунько, 29; Сальников, 31; Дяченко, 42; Шафаренко, 57 — Макаров, 43; Абрамов, 56).

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Атланта» — 6:2 (Федотенко «П» — 10 хв., 1 кидок, «–1»), «Тампа–Бей» — «Торонто» — 3:4 Б (Понікаровський «Т» — 15.55, 3 кидки, «0», 2 хв. штр.).