Жіноча гра у ВІА

14.03.2009
Жіноча гра у ВІА

Чоловіків майже нереально відірвати від екрана телевізора у двох випадках — коли транслюється футбол або показують кліп сексуальної дівочої групи. Зваживши на попит красунь із примітивними текстами пісень, музичні продюсери один за одним почали запускати подібні проекти. Штамповками або, як кажуть у народі, «поющими трусами» вийшли «Серебро», «Фабрика», «Арктика», «СМС», XS, «Закльопки», «Гарячий шоколад». Щоб досягти популярності, як у Spice Girls чи The Sugababes, цим дівчаткам не вистачає: а) харизми, б) талановитих продюсерів, с) працездатності. І лише одне дівоче тріо, яке за дев’ять років змінювало склад 12 разів, періодично оголошувало про розпад, провокувало скандали і плітки, досі тримає планку найдорожчої, найпопулярнішої і найсексуальнішої групи в країнах СНД. Композитор Костянтин Меладзе і музичний продюсер Дмитро Костюк проект «ВІА Гра» придумали у бані як іграшку для розваги. Поступово за чоловічими мірками виробили ідеальний колектив. У групі має бути шатенка, блондинка і брюнетка. Бажано вчорашня або завтрашня міс краси з досконалими пропорціями, спокійна в житті й розкута на сцені, чарівна, щоб мала вигляд недоступної, щоб не пила і не курила, наркотиків не вживала, з чоловіками публічно не гуляла, багато працювала і завжди усміхалася.

 

Спочатку була рокерша

На запитання Меладзе, кого брати у проект, продюсер телеканалу Biz–Tv Дмитро Костюк кивнув на екран: «Ось, її!» У цей момент на Biz–Tv Альона Вінницька вела хід–парад. Поки вони шукали інших учасниць, Альона попрацювала ведучою «Фан–Клубу» на «Інтері» і діджеєм на радіо «Столиця». Для «ВІА Гри» альтернативній дівчині довелося змінити черевики «Доктор Мартінс» на туфлі зі шпильками, зняти довгого шкіряного плаща і повністю поринути в попсу. Щойностворена «ВІА Гра» затьмарює всі московські групи, отримує премію «Стопудовий хіт» від популярної московської радіостанції «Хіт FM», два пера «Золотої Жар–Птиці», підписує контракт із російським філіалом компанії Sony Music Entertainment на випуск п’яти альбомів. Через три роки Альона залишає тріо заради сольної кар’єри. Розкруткою поп–рокерші Вінницької почав займатися її чоловік Сергій Алєксєєв. За умовами контракту вона не мала права розголошувати про своє заміжжя.

«Ми разом ще з 1993 року. Сергій знав, що я дуже хотіла реалізуватися як співачка. Але без зв’язків і грошей не могла почати сольну кар’єру. В якийсь момент я вже змирилася, що мені не співати на сцені і саме тоді запропонували стати солісткою «ВІА Гри». Він був здивований, але змирився, знаючи про мою мрію. Велике значення мав той факт, що продюсером групи був Костянтин Меладзе, — каже «УМ» Альона Вінницька. — Всі прекрасно розуміли, що все, що він робить, має успіх. Але це не давало гарантії, що все буде добре. Великий експеримент, який вилився в грандіозний успіх».

... І хмельницька стриптизерка

Напарницю для Вінницької Меладзе відібрав із фотографій, які підкидають продюсерам на концертах. Танцівниця стриптизу з Хмельницького Надія Грановська (справжнє прізвище Мейхер) до «ВІА Гри» взагалі не співала. Її називають жагучою брюнеткою, секс–символом шоу–бізнесу. Записавши перший альбом «Попытка №5», Надя йде у декретну відпустку, але вже за місяць після народження сина Ігоря повертається у проект. З нею «ВІА Гра» б’є всі рекорди. Гонорари зростають до 100 тисяч доларів. Жодного дня без концерту. На піку слави Надя не витримує і залишає тріо. Пробує записати альбом у стилі Бреговича, стає ведучою програми «Неймовірні історії кохання» на телеканалі СТБ. У цей час «ВІА Гра» без Наді втрачає рейтинг, проект під загрозою закриття. Продюсери вмовляють Грановську–Мейхер повернутися. «Нехай буде хоч лиса, тільки щоб у групі», — каже Костюк. Із січня цього року Надя Мейхер продовжила свій «віагровий» період.

Стоп! Бомба

Ведуча каналу О–tv і програми «Підйом!» із Максимом Неліпою на «Новому каналі» Анна Седакова у «ВІА Гру» пробивалася всім тілом і голосом. На кастингу обійшла аж 200 дівчат. Подейкували, нібито вона спокусила Костюка і що за неї домовлявся київський бізнесмен. Аня всі плітки спростовує: «Я тоді була скромна. На кастинг прийшла у позичених джинсах, светрі, який сама зв’язала. Співала пісню із фільму «Мері Попінс, до побачення!» — «Кружит земля, как в детстве карусель...». Мене не відразу взяли, а запросили у групу, коли Надя пішла в декрет». За її участі з’явилися суперхіти «Бомба», «Стоп! Стоп! Стоп!». Дізнавшись про вагітність Седакової, Костя Меладзе заявляє, що вона працює до такого то числа і викреслює солістку зі свого життя. Шлюб із батьком дитини, футболістом київського «Динамо» Валентином Белькевичем довго не протримався. Аня безуспішно повертається у шоу–бізнес під псевдонімом Аннабель і зрештою стає ведучою програми «Старые песни о главном» на російському Першому каналі.

Російська кров збунтувала

У виборі дівчат продюсери надавали перевагу українкам. Мовляв, наші зі всіма принадами, а росіянки тільки кістками торохкотять. Шукаючи нову солістку, Костя Меладзе вперше запрошує розкручену пітерську фотомодель Тетяну Найник. Декілька концертів, кліп на пісню «Good morning, папа!» — і красуню виганяють. Росіянка каже, що продюсери тиснули на дівчат, а вона терпіти не вміє. «Коли ми були на гастролях у моєму рідному Пітері, мамі заборонили зайти до мене в номер», — згадує жорсткі правила Найник. Після виходу з «ВІА Гри» Таня повернулася в Росію і створила дует Maybe.

Надкушена Галушкою

Перемога в конкурсі «Міс Дніпропетровськ» відкрила двері у «ВІА Гру» блакитноокій блондинці Вірі Галушці. Продюсери запропонували їй стати Брежнєвою, так як вона родом із Дніпродзержинська, де народився Леонід Брежнєв.

Жорсткий режим у групі позбавляв Віру Брежнєву можливості часто бачитися з донечкою Сонею. Вона швидко втомилася від постійних гастролей і контролю, взяла творчу відпустку, офіційно заявила про стосунки з Михайлом Кіперманом, співвласником компанії «Оптима–зв’язок», втягнулася на телебачення у програму «Магія десяти», знімається у фільмах. Незважаючи на те, що своїм виходом із проекту Брежнєва обікрала склад «ВІА Гри», Костянтин Меладзе продовжує допомагати їй у сольній кар’єрі.

Її енергія могла спалити тріо

Щоб «ВІА Гра» не розпалася, її негайно посилили Світланою Лободою з маловідомої групи «Капуччино». Утім на закритих вечірках хотіли бачити тільки розкручену Седакову, а нову солістку Лободу годі було вгамувати. «Я не підходила для цієї групи. Дуже сильна та енергійна, на сцені привертала до себе забагато уваги. Хотілося керувати процесом, а у «ВІА Грі» треба бути сумирною дівчинкою. Мені заборонили їздити на моторолері, відгородили від тусівок і нічних клубів. Через п’ять місяців я з ними мирно попрощалася», — каже співачка Світлана Лобода.

Тримісячна міс

І трьох місяців не протрималася у «ВІА Грі» «Міс Донецьк–2003» Христина Коц–Готліб. Продюсери як запросили її спонтанно, так і непередбачувано після зйомок кліпу «Обмани, но останься» попросили покинути ряди «віа». Та Христі нема чого журитися від такої втрати. Тепер вона «Міс Україна–Всесвіт 2009», де їй більше пасує «співати» тілом, а не горлом.

Хочу заміж за бізнесмена

Буває, що олігархи, аби потішити своїх дам серця, ліплять із них зірок естради, телеведучих, міс якогось там міста. А буває навпаки — красиві дівчатка пробиваються на сцену, в голубі екрани, аби тільки закадрити заможного дядька і відразу — під вінець. У пошуках особистого хеппі–енду за роль «ВІА Гри» взялася модельєр одягу Ольга Корягіна, студентка Миколаївського університету культури і мистецтв. Все як за сценарієм — вагітність, весілля з одеським підприємцем Андрієм Романовським, фінансова стабільність, а задля розваги повернення на сцену з власним проектом «Монокіні».

Яка різниця Свєта ти чи Катя...

Хто не фанатіє від «ВІА Гри», а лише зрідка натрапляє на її виступи, міг не помітити, що Ольгу Корягіну продюсери замінили росіянкою Меседою Багаудиновою. «Її зовнішні дані відповідають параметрам Корягіної до вагітності. Сценічні костюми міняти не треба. Ми відмітили талант Меседи, хороший голос і великі груди», — каже Дмитро Костюк.

Не довго стараючись, Багаудинова змінила музичну кар’єру на модельну. Красуватися на подіумах у вечірніх сукнях їй подобається значно більше, ніж на сцені.

Стабільна і спокійна

Через п’ять років бурхливих перипетій у «ВІА Грі» з’явилася берегиня. Росіянка з казахстанським корінням Альбіна Джанабаєва ні в якому випадку не хоче залишати жіноче тріо. Навіть заради п’ятирічного сина Кості, який живе з бабусею в Москві. Два роки пропрацювавши бек–вокалісткою в колективі Валерія Меладзе, за його порадою Альбіна стала солісткою «ВІА Гри». І буде вона «віагрувати», аж поки Костянтину Меладзе з Дмитром Костюком не набридне займатися проектом.

Міняю блондинку на блондинку

Колір волосся, зріст, об’єм грудей і стегон «Міс Росії–2006» Тетяни Котової за всіма параметрами відповідає параметрам Віри Брежнєвої. У проект її запросили без кастингу і відразу підписали контракт на п’ять років.

В оновленому і, здається, найміцнішому за останні роки складі — Тетяна Котова, Альбіна Джанабаєва і Надія Мейхер — «ВІА Гра» з гастрольного турне по містах Америки відразу подалася з концертною програмою до Німеччини. «Дівчата повернуться лише у квітні. Я ще не знаю, чи будуть виступати в Україні. У них зараз дуже насичений графік. Треба буде трохи відпочити», — каже «УМ» Дмитро Костюк.