Підвішені в безвиході

13.03.2009

Боротьба за вибори на Тернопільщині, скасовані Верховною Радою, виходить на новий виток напруженості. Як уже повідомляла «УМ», позавчора Окружний Адміністративний суд Тернопільської області задовольнив позов обласних організацій ВО «Свобода», «Єдиного центру» і «Пори» про визнання рішення територіальної виборчої комісії протиправним і зобов’язав ТВК провести вибори до обласної ради 15 березня 2009 року — як, власне, й планувалося спершу. Однак це зовсім не вирішило проблему, а лише завело її у лабіринт безпрецедентної юридичної колізії.

Адже обласний тервиборчком уже, було, припинив виборчий процес після загальновідомої постанови Верховної Ради, яку ніхто поки що не скасовував. Відтак і запустити механізм виборів знову, на виконання рішення окружного суду, у ТВК немає юридичних підстав. «Ми не маємо жодного роз’яснення з цього приводу і перебуваємо в підвішеному стані, бо просто не знаємо, як нам діяти», — каже голова територіальної виборчої комісії Наталя Чуйко.

Законодавчу невизначеність ситуації підтвердив у коментарі для «УМ» і юрист обласної організації Комітету виборців України Павло Левків. «Створено дуже складний і незрозумілий юридичний прецедент, — погоджується пан Левків. — Тож сьогодні справді не знають, що їм робити, ані ТВК, ані суб’єкти виборчого процесу. І це при тому, що до призначеної дати виборів залишається всього два дні! Велика ймовірність, що 15 березня вибори все–таки не відбудуться». Представник КВУ повідомляє, що Блок Юлії Тимошенко вже подав апеляційну скаргу на рішення Окружного Адміністративного суду, тож процес може затягнутися ще й через це.

А тим часом у регіоні з’явилася інформація про те, що 13 березня, тобто сьогодні, до Тернополя може приїхати Президент Віктор Ющенко, аби долучитися в тому числі й до вирішення виборчих проблем.