Чао, Італіє

13.03.2009

Матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів відбулися під знаком анг­ло–італійського протистояння. Волею жереба родоначальники футболу зійшлися з представниками країни—чемпіона світу одразу в трьох парах. І скрізь сильнішими виявились клуби Туманного Альбіону.

Після домашнього фіаско «Ювентуса» невдача на своєму «Стадіо Олімпіко» спіткала й «Рому». Римляни вже на початку першого тайму зусиллями бразильського захисника Жуана ліквідували гандикап в один м’яч, який тяжів над ними після зустрічі з «Арсеналом» у Лондоні. Але переможця визначила лише серія 11–метрових. Для початку промахнулися «каноніри» — хорватський бразилець Едуардо Да Сильва, якого Арсен Венгер випустив під кінець матчу. Але більше гості не хибили, тоді як «вовки» у напруженій серії по вісім ударів припустилися двох промахів (Мірко Вучинич і Макс Тонетто насамкінець). «Ми весь тиждень відпрацьовували пенальті, і я завжди забивав. А в останню секунду перед ударом вирішив поміняти напрямок польоту м’яча», — розповідав головний римський невдаха позавчорашнього вечора.

Ще одне англо–італійське побачення відбулося в Манчестері, де «Інтер» Жозе Моуріньйо грав із «червоними дияволами» його «заклятого друга» — Алекса Фергюсона. Міланці забити не змогли, натомість двічі помилялися самі. «Після пропущеного м’яча мої підопічні діяли добре. «Манчестер» був наляканим, але потім «із нічого» забив нам удруге», — робив хорошу міну після поганої гри португальський наставник гостей. Невдачу на євроарені для «Інтера» тепер може виправити хіба що виграш чергового «скудетто» в Італії.

У таблиці коефіцієнтів УЄФА триває боротьба за дев’яте місце між Україною й Португалією, тому ми з розчаруванням сприйняли успішне проходження футболістами «Порту» іспанського бар’єра у вигляді «Атлетико». «Матрацники» на стадіоні «Драгао» не програли, але нульова нічия виявилася сприятливішою для португальців.

Також до вісімки найкращих клубів Старого світу пройшла «Барселона», яка вдома розгромила «Ліон». «Ткачів» звично вів уперед нев’янучий бразильський півзахисник Жуніньйо Пернамбукано. Він відзначився обов’язковим голом, однак «гранатово–сині» на «Камп Ноу» поводилися як справжні господарі й «відвантажили» чемпіонам Франції аж п’ять м’ячів.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі). Результати середи:

«Порту» (Португалія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0 (перша гра — 2:2)

«Барселона» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 5:2 (Анрі, 25; 27; Мессі, 40; Ето’О, 43; Кейта, 90+5 — Макун, 45; Жуніньйо, 48; вилучення: Жуніньйо, 90+1 («Л»); 1:1)

«Рома» (Італія) — «Арсенал» (Англія) — 1:0 (пен. — 6:7; Жуан, 9; 0:1)

«Манчестер юн.» (Англія) — «Інтер» (Італія) — 2:0 (Відич, 4;
К. Роналдо, 49; 0:0).