У Службу чи в дружбу?

07.03.2009
У Службу чи в дружбу?

Валентин Наливайченко.

Непередбачуваність нашої політики іноді вражає. Вчора Верховна Рада нарешті затвердила на посаді голови СБУ Валентина Наливайченка, який із 2006 року керував Службою безпеки України у статусі «в. о.». За подання глави держави проголосувало 230 депутатів, у тому числі — майже повністю — фракція БЮТ. Це рішення було несподіваним, адже досі парламент неодноразово «прокочував» кандидатуру пана Валентина (а попереднього разу сам Віктор Ющенко відкликав свого ставленика через «заполітизованість питання»).

Ще кілька днів тому БЮТівці товклися з бійцями СБУ у «Нафтогазі» та «Укртрансгазі», звинувачували Службу в репресіях, у прослуховуванні їхніх телефонів, у виконанні політичних замовлень; у тому числі критикували Наливайченка. Натомість учора у ставленні до кількарічного в.о. стався радикальний поворот. На засідання фракції БЮТ особисто прийшла Юлія Тимошенко. Вона взялася переконувати депутатів, аби вони підтримали кандидатуру Наливайченка. Деякі БЮТівці виступили з протестом. Але коли подання було поставлено на голосування, зелені кнопки натиснула майже вся фракція БЮТ. «Проти» були тільки найзатятіші — Андрій Портнов, Святослав Олійник, Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко (вранці він направив кілька запитів стосовно дій СБУ в «газових» справах). Блок Литвина підтримав Наливайченка одностайно. У «НУНС» проголосували майже всі, крім частини «луценківської» «Народної самооборони».

Не остання людина в БЮТ, екс–заступник голови СБУ Андрій Кожем’якін сказав, що одним з аргументів, який схилив фракцію на користь Наливайченка, була його роль під час звільнення з–під варти заступника начальника від­ділу Енергетичної митниці Тараса Шепітька. «Пан Наливайченко, коли при­був із–за кордону, включився разом із Генпрокуратурою в процес виконання рішення суду щодо припинення будь–яких слідчих дій СБУ, і завдяки йому відбулося дострокове звільнення Шепітька», — цитують Кожем’якіна «Українські новини». Депутат також розповів, що перед призначенням Наливайченко мав зустріч із Юлією Тимошенко.

Народний депутат від БЮТ Степан Давимука в коментарі «УМ» розповів: ще однією причиною голосування за Наливайченка було побоювання, що СБУ очолить хтось інший. «Ми проаналізували ситуацію і вирішили, що існує загроза приходу на цю посаду взагалі непрофесійної людини — як іншого виконувача обов’язків. Тому було прийнято рішення підтримати людину, яку ми хоча й критикували, але яка є професіоналом», — зазначив Давимука, опустивши той факт, що Наливайченко швидше дипломат, аніж «спецслужбіст». На питання, чи не має він на увазі «непрофесійного» Валерія Хорошковського — нинішнього заступника голови СБУ, Давимука відповів: «У тому числі йдеться про Хорошковського».

Проголосувавши за Наливайченка, Рада взялася впорядковувати діяльність Служби. Парламент ухвалив постанову «Про деякі питання організації діяльності СБУ». Згідно з цим документом, 17 березня ВР заслухає звіт Наливайченка щодо функціонування СБУ та її кадрового забезпечення. У постанові також визнано доцільним створення тимчасової комісії з питань реформування СБУ. Керівникові Служби безпеки рекомендовано невідкладно ініціювати перегляд рішень із кадрових питань щодо призначення керівного складу органів та підрозділів для того, щоб привести їх у відповідність до Конституції та законів.

 

БЛОКУВАННЯ

Учора Партія регіонів намагалася заблокувати трибуну, вимагаючи заслухати запланований раніше звіт тимчасової слідчої комісії з газових питань. БЮТівець Олекса Гудима заявив, що насправді комісія не засідала, а звіт відображає лише думку її голови Інни Богословської. Спікер Володимир Литвин запропонував перенести звіт на наступний пленарний тиждень. Богословська обурилась: «Якщо ви не голосуєте, я не піду з цієї трибуни доти, поки не буде звіту комісії». Після того як Литвин попросив доповідачів виступати з місця, «регіонали» заблокували трибуну. Акція закінчилася, коли один із лідерів фракції, Олександр Єфремов, закликав «не демонструвати свої права напередодні 8 березня».