Курт чи Рабинович?

07.03.2009
Курт чи Рабинович?

Григорій Суркіс — Рінату Ахметову: «Пора б уже вашому об’єднанню почати конструктивну роботу». (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Реалії життя сучасного українського суспільства породжують чимало «перекосів». Пара­док­сом існування футбольної прем’єр–ліги, яка ставила собі за мету ствердження незалежності клубів від чиновників, є те, що майже за рік свого функціонування вона так і не спромоглася зробити перший основний крок — обрати собі голову. Президент ФК «Харків» Віталій Данилов, який із літа виконує обов’язки президента ПЛ, за його словами, зовсім не радий цій «ноші». Знайти ж іншого босам команд бракує часу. Це лише зайвий раз підтверджує, що, по–перше, лігу створили поспіхом, явно випереджаючи події, а, по–друге, що клуби залишаються лише іграшками в руках олігархів. Ніхто з них серйозно не розраховує на отримання від футболу прибутків, надаючи перевагу насамперед своїм бізнес–інтересам.

 

Гра з затримкою

Позавчора власники 16 команд зробили чергову спробу отримати президента ПЛ. Щоправда, на засідання у столичному Домі футболу не явилися боси «Шахтаря» й «Металіста» — Рінат Ахметов і Олександр Ярославський. Вочевидь, знайшлися важливіші справи.

Не прибув на зібрання й новоспечений президент «Арсеналу» Степан Черновецький. Про те, що син мера Києва став першою особою «канонірів», днями офіційно заявив колишній власник клубу Вадим Рабинович. Зволікання з оголошенням він пояснив затримкою з документами. Говорити замість себе Стьопа прислав Володимира Пустоварова — одного з керівників «Укрнафти». Це, до речі, також посилило підозру про близькість нового керівництва «Арсеналу» до власника «Дніпра» Ігоря Коломойського. Адже Пустоварова вважають людиною цього бізнесмена з групи «Приват». А міжнародне футбольне законодавство забороняє контролювати більше однієї команди в лізі.

Марні потуги

Віталій Данилов дуже сподівався, що 5 березня він складе свої повноваження керівника ПЛ. Проте заміну його так і не обрали, хоча наче й старалися. На посаду розглядали кандидатури 58 (!) кандидатів. Очевидно, президентові перепаде дуже висока зарплатня — достатня, щоб місцем цікавилися генеральний директор німецької бундесліги й президент грецької суперліги.

Представники клубів тривалий час сперечалися, чи має бути керівник ліги українцем або ж іноземцем. Згодом коло претендентів звузилося до чотирьох осіб — одного громадянина нашої держави й трьох «варягів». До другого кола голосування вийшли екс–президент «Арсеналу», медіамагнат Вадим Рабинович і Томас Курт — колишній генеральний менеджер відомої організації елітних європейських клубів G–14, директор із проведення змагань УЄФА. Але вибрати кращого з цього дуету у присутніх одразу не вийшло. За Рабиновича проголосували боси п’яти клубів (серед них «Динамо» й «Дніпро»), за швейцарця — сім (у тому числі «Шахтар»). Ще четверо утрималися. Необхідною ж умовою обрання є дев’ять голосів — половина плюс один голос.

Таким чином виконуючим обов’язки президента ПЛ залишився пан Данилов. «Потерплю ще два місяці», — сказав він журналістам. Власник київського «Динамо» Ігор Суркіс назвав більш конкретну дату виборів — 15 травня.

До речі, «акул пера» не допустили не лише на саме засідання, а навіть у приміщення, де відбувалися збори. Смішно, що винуватцем цього Григорій Суркіс назвав прем’єр–лігу, а Віталій Данилов — національну федерацію.

 

ТБ–ПИТАННЯ

Президент ФФУ Григорій Суркіс заявив, що його відомство права на маркетингову діяльність і телетрансляції безкоштовно передасть прем’єр–лізі. Нагадаємо, свого часу слова Суркіса–старшого про належність цих прав згідно з нормами УЄФА й законів України винятково національній федерації викликали негативну реакцію з боку клубів.