Прокурор «під ковпаком»?

05.03.2009

Заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін написав рапорт на ім’я Генерального прокурора про незаконне прослуховування його телефонних розмов, повідомляє «Українська правда».

«Як мені стало відомо, Службою безпеки України в січні 2008 року щодо мене було заведено контррозвідувальну справу і протягом року, аж до грудня 2008 року, проводилися оперативно–розшукові заходи, у тому числі ті, які тимчасово обмежують конституційні права людини», — пише Кузьмін у своїй заяві. Приводом для порушення справи нібито стали порушення Кузьміним режиму роботи з таємними документами, тобто робота з ними за межами режимного відомства Генпрокуратури.

Сам Кузьмін вважає ці підстави надуманими і незаконними, як і саму постанову про порушення контррозвідувальної справи. За інформацією «УП», Кузьмін мав зустріч із в.о. голови СБУ Валентином Наливайченком, який нібито підтвердив факт порушення такої справи, але сказав, що сам до неї не причетний, а його підлеглі діяли за наказом заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця. Тож пан Кузьмін звернувся до Генпрокурора з проханням перевірити ці дані й порушити кримінальну справу щодо заступника голови СБУ Дурдинця й оперативних працівників, які безпосередньо брали участь у справі.

Речниця голови СБУ Марина Остапенко в розмові з кореспондентом «УМ» назвала заяву нечіткою і незрозумілою: «Я бачила цю заяву, але мені важко її коментувати, бо там забагато слів «ніби». Незрозуміло, що справді мало місце, а що є лише здогадом».