НОВИНИ ПЛЮС

03.03.2009

КС підтримав Президента

Конституційний Суд визнав конституційним указ Президента про затвердження переліку силових відомств, кандидатури керівників яких є обов’язковими для узгодження з Президентом до їх призначення. Таке рішення КС оприлюднив його голова Андрій Стрижак, повідомляє агенція «Українські новини». Суд встановив, що, згідно з Конституцією, Верховна Рада, Президент і Кабінет Міністрів мають окремі повноваження у сфері національної безпеки і оборони, але тільки Президент наділений повноваженнями здійснювати керівництво в цих сферах. Згідно з рішенням, узгодження з Президентом кандидатур на керівні посади в силових відомствах, передбачених указом, не порушує право Кабміну самостійно вирішувати питання про призначення відповідних кандидатур на ці посади.

КС також встановив, що до повноважень Президента належить право встановлення термінів, у які в разі необхідності силові відомства повинні надавати йому пропозиції щодо зміни їх структури або чисельності на наступний календарний рік. Ще суд визнав конституційним узгодження з Президентом плану та термінів проведення військових навчань і тренувань, крім міжнародних навчань, що також передбачено даним указом.

НБУ змінив людину «на верстаті»

Національний банк звільнив від обов’язків виконавчого директора дирекції банківського регулювання і нагляду Олександра Кірєєва, призначивши замість нього Василя Пасічника. Як повідомляють «Українські новини», Кірєєв відучора призначений керівником банкнотно–монетного двору НБУ.

Ющенко розбереться з Черновецьким

Президент Віктор Ющенко вважає неефективною діяльність керівництва Київської міськдержадміністрації у фінансово–економічній, бюджетній і тарифній політиці. Як повідомила прес–секретар Ірина Ванникова, завтра Президент проведе нараду з головами райдержадміністрацій Києва і планує заслухати звіт керівництва КМДА. У зустрічі також візьмуть участь представники силових структур Києва, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, міністри ЖКГ і регіонального розвитку та будівництва.

Гроші на «Дитячу лікарню майбутнього» заморозили

Національний банк України з учорашнього дня ввів тимчасову адміністрацію в «Трансбанк». Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» з посиланням на джерело в НБУ, саме в АКБ «Трансбанк», який станом на 1 січня за розміром загальних активів (1,214 млрд. грн.) займав 78–ме місце серед 182 діючих в Україні банків, на депозитних і поточних рахунках лежать 99 млн. 961 тис. 966 грн. фонду «Дитяча лікарня майбутнього» (головою опікунської ради якого є Катерина Ющенко). Гроші на лікарню зібрали ще у 2007 році, але будівництво не починалося. Лише кілька тижнів тому Київрада виділила земельну ділянку для цього.

«Трансбанк» є вже дев’ятим банком, до якого було введено тимчасову адміністрацію.