З Бухловки — дорога на Мусорку

03.03.2009

Пісеньку капітана Врунгеля про те, що «як ви човен назвете, так він і попливе», дуже розуміють мешканці деяких російських сіл. Змушені жити в населених пунктах із неблагозвучними назвами, вони у всіх своїх негараздах звинувачують топоніми. А тому на вулицях якогось Бухалова чи Лохова зараз фактично нікого не зустрінеш — люди тікають в «оптимістичніші» села або міста.

Проте, як розповідає сайт Newsru.com із посиланням на газету «Новиє ізвєстія», у селах з карикатурними назвами й досі мешкають тисячі росіян. Адже домогтися перейменування якого–небудь Блядіщева чи Мусорки (усе це — реальні назви населених пунктів) украй важко. Хоча такі спроби робили ще більшовики, перейменувавши підмосковні Поздютки в Радугу, смоленську Херовку — в Красную прістань, а село Ібаково в Мордовії — у Нагорну.

Однак і досі в Підмосков’ї залишаються села Бухловка і П’янкіно, у Тверській області — Мошонка, в Кемеровській — Козявкіно, в Калузькій — Дешевки. Також у Росії є села Дурикіно, Чуваки, Голодранкіно, Отхожеє і навіть Піськіно. За статистикою, загалом тільки в середній смузі РФ є понад 120 населених пунктів із неприємними для їхніх мешканців назвами. А це, між іншим, не жарти — як зазначають психологи, проживання в якомусь Херові може не на жарт скалічити людині долю, з дитинства заклавши комплекс меншовартості й незадоволення життям.