Особливості національного футболу навесні

03.03.2009
Особливості національного футболу навесні

Стадіон «Україна» на матчі «Карпати» — «Металіст» зібрав найчисельнішу глядацьку аудиторію туру. (Фото з сайту ФК «Карпати».)

Довгоочікувана весна прийшла, а разом із нею поновилося змагання в елітній вітчизняній лізі. Черговий тур потішив змінами в трійці лідерів, а також підніс чергову конфліктну ситуацію, без яких новостворена прем’єр­ліга, здається, просто не здатна існувати.

Матчем туру має стати протистояння в Харкові, де місцевий «Металіст» прийматиме київське «Динамо»: своєрідна репетиція 1/8 фіналу Кубка УЄФА. Ця зустріч відбудеться в середу, а поки 14 команд уже зіграли стартові поєдинки весняної частини.

 

Проблеми безпритульних

У київського «Арсеналу» за зимове міжсезоння помінявся власник і значна частина складу. Утім це не звільнило «канонірів» від найбільшої проблеми, через яку вони страждали все перше коло, — команда не має домашнього стадіону. Дійшло до того, що ніхто до останнього моменту не знав, де підопічні Олександра Заварова проводитимуть матч із «Харковом».

Спочатку оголосили про стадіон у Борисполі, поблизу якого, в селищі Щасливе, кияни проводили зимові заняття. Але за півдоби до гри «каноніри» ошелешили звісткою про те, що поєдинок відбудеться в... Чапаєвці, на штучному полі тренувальної бази київського «Динамо». «Арсенальцям» удалося порозумітися з харків’янами, й опоненти зійшлися на синтетичному покритті.

Долю протистояння двох «безпритульних» команд вирішив єдиний м’яч, забитий румунським легіонером господарів Іонуцом Мазілу. Попри доволі неоднозначне як для української мови прізвище, саме колишній гравець «Дніпра» виявився щасливцем, який дозволив «Арсеналу» дещо відірватися від ар’єргарду прем’єр­ліги (крім Мазілу, у складі господарів на поле виходили ще аж п’ятеро екс­дніпрян — Матюхін, Шершун, Єщенко, Ролан Гусєв і Джакобія). А от «Харків» і далі залишається без смаку перемоги.

«Рішення грати на синтетиці ми прийняли не тому, що хотіли «загнати» «Харків», який звик до трав’яного покриття, а через брак відповідного стадіону в Києві», — виправдовувався після зустрічі Олександр Заваров. А от Михайло Стельмах, наставник гостей, назвав організацію поєдинку «цирком».

У подібній ситуації міг опинитися і харківський «Металіст», який 8 березня має зустрітися на виїзді зі «Львовом». Президент «городян» Юрій Кіндзерський відмовився виплачувати завелику, як на його думку, орендну суму за право проводити матчі на львівському стадіоні «Україна» і запропонував стадіон у Добромилі Львівської області. Саме там «Львів» виступав до приходу в еліту. Однак такий хід не сподобався харків’янам: учасник Кубка УЄФА категорично відмовився їхати до райцентру, оскільки тамтешня арена не відповідає стандартам прем’єр­ліги. Натомість «Металіст» запропонував зустрітися на будьякому іншому ста­діоні, і навіть висловив готовність профінансувати його оренду. Як вирішиться ситуація, побачимо наступної неділі.

«Ворскла» вийшла з берегів

А в матчі, який у п’ятницю відкривав тур, донецький «Металург» змарнував близьку перемогу над «Кривбасом. «Метадони» після втрати очок опустилися на четверте місце. У випадку «планової» перемоги над «Іллічівцем» їх учора наздогнали земляки з «Шахтаря».

Місце ж у провідній трійці зайняла «Ворскла». Другу частину сезону полтавці почали домашнім матчем проти одного з аутсайдерів — «Таврії». Команди показали те, що називається «весняним футболом», але господарі виглядали все ж упевненіше. Вони й забили єдиний м’яч: Денис Главина точним навісом зі штрафного знайшов голову Андрія Бойка, і захисник, який починав чемпіонат саме в «Таврії», не схибив.

«Я вірю в Бога, і скажу зараз, чому. Бойко був у «Таврії» гравцем основи, але після травми від нього відвернулися. Я сказав сьогодні, що коли Бог є, то Андрій мусить забити. Так і сталося», — чергова порція одкровень наставника полтавців Миколи Павлова стає «фішкою» кожного матчу за участю «зелених».

Нічия як перемога

Без задовільного результату знову залишився «Дніпро». Тренер Володимир Безсонов у міжсезоння серйозно почистив склад і зробив кілька придбань. «Львів» теж посилив свої лави, але більшість цих футболістів перейшли до галицької столиці з «Княжої», яка була фактично фармклубом «городян», а з другого кола припинила виступати в першій лізі.

Молоді львів’яни, зважаючи на низьке місце в турнірній таблиці, мусять боротися за кожне очко, що вони й продемонстрували на «Дніпро­арені». Уже на десятій хвилині гості вийшли вперед: Ігор Ільків відгукнувся на простріл із правого флангу без шансів для В’ячеслава Кернозенка. Таким чином оборонець, який раніше виступав за іванофранківський «Спартак» та дубль львівських «Карпат», забив перший м’яч в елітному дивізіоні. Ще за кілька хвилин підопічні Сергія Ковальця могли подвоїти рахунок, проте захист «Дніпра» зіграв більш впевнено, ніж у попередньому епізоді.

Для господарів матч врятував знову ж таки захисник: Віталій Лисицький прибіг на подачу Максима Калиниченка кутового і влучно пробив повз Мар’яна Марущака. Щоб вирвати перемогу, ударам Руслана Ротаня та новоспеченого «дніпрянина» Володимира Гоменюка бракувало точності.

«Діями підопічних я сьогодні задоволений. А якщо буде й далі хороша гра, то буде й результат», — оптимістично оцінив майбутнє своєї команди тренер гостей Ковалець. Безсонов нарікав на психологію своїх футболістів та обіцяв спробувати розібратися в ній до наступних поєдинків.

Галицький ювілей

Після «засушливого» початку першого кола львівські «Карпати» в останніх матчах прем’єр­ліги взялися «відвантажувати» суперникам одразу по кілька м’ячів. Продовжили цю традицію і в протистоянні з «Чорноморцем», який є сусідом «зеленобілих» у турнірній таблиці.

Перший гол на свій рахунок господарі записали вже на початку матчу: м’яч Сергія Кузнецова став ювілейним, 500м, проведеним «Карпатами» у найсильнішій українській лізі. У другому таймі колишній одесит оформив дубль і ще раз розцілував емблему львівського клубу (до речі, вже втретє, бо перед тим інший гол у його виконанні не зарахували через офсайд). Довершив розгром гостей Денис Кожанов — 3:0.

Перемога дозволила львів’янам зайняти місце в чільній половині таблиці. «Ми налаштовувалися на цей поєдинок, пам’ятаючи, що поступилися в Одесі в першому колі. Також не забували про особливі стосунки між фанатами двох команд», — тренер господарів Олег Кононов продемонстрував знання не тільки суто спортивних, а й навколофутбольних тонкощів. До речі, без бійок між прихильниками «Карпат» і «Чорноморця» у Львові не обійшлося.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр­ліга. 18й тур

«Металург» (Д) — «Кривбас» — 1:1

Голи: Даниловський, 56 — Костишин, 81

Вилучення: Грицай, 85 («К»)

1 000 глядачів

«Металург» (З) — «Зоря» — 2:1

Голи: Силюк, 45; Невмивака, 90+4 — Джихані, 29

8 400 глядачів

«Ворскла» — «Таврія» — 1:0

Гол: Бойко, 56

5 190 глядачів

«Дніпро» — «Львів» — 1:1

Голи: Лисицький, 48 — Ільків, 10

9 800 глядачів

«Арсенал» — «Харків» — 1:0

Гол: Мазілу, 12

450 глядачів

«Карпати» — «Чорноморець» — 3:0

Голи: Кузнєцов, 16, 67; Кожанов, 79

Вилучення: Трішович, 74 («Ч»)

12 800 глядачів

«Іллічівець» — «Шахтар» — грали вчора

«Металіст» — «Динамо» — завтра

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 17 14 1 2 4211 43

2. «Металіст» 17 11 4 2 2912 37

3. «Ворскла» 18 10 6 2 2010 36

4. «Металург» (Д) 18 10 4 4 2413 34

5. «Шахтар» 17 8 7 2 2512 31

6. «Металург» (З) 18 8 6 4 1916 30

7. «Дніпро» 18 6 7 5 1614 25

8. «Карпати» 18 5 7 6 1919 22

9. «Зоря» 18 5 6 7 1927 21

10. «Чорноморець» 18 6 2 10 1824 20

11. «Кривбас» 18 4 8 6 1521 20

12. «Арсенал» 18 4 5 9 1321 17

13. «Таврія» 18 3 5 10 1932 14

14. «Львів» 18 3 4 11 1226 13

15. «Іллічівець» 17 3 3 11 1630 12

16. «Харків» 18 0 9 9 1026 9

Бомбардири: Бангура («Динамо») — 12, Коельйо («Металіст») — 10, Мілевський («Динамо»), Джихані («Зоря»), Косирін («Чорноморець») — 8.