Рокіровки Гулліверів

03.03.2009
Рокіровки Гулліверів

«Будівельник» — перший володар Кубка УБЛ. (Фото з сайту УБЛ.)

Минулий баскетбольний уїк–енд подарував одразу кілька яскравих і драматичних шоу. У суперлізі ФБУ відбулося «класичне» дербі Києва й Маріуполя, а амбітна УБЛ провела в Одесі фінал свого першого Кубка — турнір чотирьох найкращих.

 

«Суперова» боротьба за позиції

Календар національної першості звів дві пари, що борються за призові місця. У столичному «Меридіані» вчетверте в сезоні зійшлися гранди — «Азовмаш» і «Київ». До цього головні претенденти на чемпіонство обмінялися перемогами в чемпіонаті, крім того, маріупольці виграли Кубок України. Суботнє протистояння набрало особливого забарвлення з урахуванням кардинальних змін у складі «вовків».

Молоді господарі, лише з одним легіонером у складі — грузином Маркоїшвілі, не знітилися перед досвідченим азовським «інтернаціоналом» і дали чемпіону гідний бій. Хоч як це дивно, «Київ» тривалий час вів у рахунку; потім програвав, проявляв характер і наздоганяв. По ходу зустрічі виникало питання, навіщо боси «вовків» витрачають мільйони доларів на «варягів», коли в клубі є українці, як виявилося, доволі високого рівня.

Та наприкінці матчу «зелено–жовтим» не вистачило сил (вони грали лише шістьма баскетболістами проти дев’яти в гостей), й «Азовмаш» таки вирвав перемогу. Кияни зазнали третьої поразки в сезоні, а 18–й виграш маріупольців дозволив їм потіснити прямого конкурента з першого рядка таблиці, хоча суперники набрали однакову кількість очок.

Тієї ж суботи ще два трилери завершилися овертаймами. «Пульсару» в Рівному вистачило однієї п’ятихвилинки, аби здолати полтавців і обійти їх у «табелі про ранги». А от у Донецьку місцеві «тигри» в битві за «бронзову» позицію з «Хіміком» подарували глядачам аж два овертайми, які, на радість публіці, принесли перемогу господарям. Таким чином «Донецьк» посунув «Хімік» із третього місця.

Тим часом іде на дно «Суми­хімпром». Самобутній колек­тив, який упродовж кількох років упритул наближався до п’єдесталу ще тієї, «об’єднаної» ліги, тепер опустився на останній щабель, а до того ще втратив свого лідера (американець Брайан Грін шукає нову команду). Схоже, фінансова криза серйозно підточила клуб хімічного комбінату.

Перший трофей УБЛ

У ці ж вихідні Українська баскетбольна ліга розіграла свій перший приз. На «фінал чотирьох» Кубка УБЛ до Одеси приїхав квартет півфіналістів. У вирішальному матчі господарі очікувано зустрілися з «Будівельником», хоча киянам довелося докласти чимало зусиль у попередньому двобої, аби здолати «Дніпро».

Фінальна дуель нагадала 1990–ті роки, коли саме «Будка» й одеська команда, що називалася тоді «БІПА–Мода», боролися за чемпіонство. Позавчора в захоплюючій боротьбі трофей дістався гостям зі столиці на чолі з литовцями — тренером Рімантасом Грігасом і гравцями Томасом Делінінкайтісом та Повіласом Чукінасом.

 

ТАБЛО

Українська суперліга. 21–й тур. «Київ» — «Азовмаш» — 57:59 (19:16, 13:18, 13:11, 12:14; Маркоїшвілі (15), Дроздов (14) — Серапінас (15), Томпсон (12)), «Донецьк» — «Хімік» — 104:101 2ОТ (Такер (21) — Чанак (23)), «Пульсар» — «Полтава» — 81:75 ОТ, «Сумихімпром» — «Миколаїв» — 71:92.

Турнірне становище: «Азовмаш», «Київ» — 39, «Донецьк» — 32 (20), «Хімік» — 32, «Миколаїв» — 29, «Пульсар» — 27, «Полтава» — 26, «Сумихімпром» — 25 (20).

* * *

Кубок УБЛ. «Фінал чотирьох» (Одеса). Півфінали. «Будівельник» — «Дніпро» — 76:70, «Одеса» — «Азот» — 101:72.

Фінал. «Будівельник» — «Одеса» — 87:82 (21:22, 28:25, 13:9, 25:26; Делінінкайтіс (27), Чукінас (22) — Хілл (22), Кальниченко (18)).