Міністр відповість?

27.02.2009

З відповідним листом на ім’я Президента Ющенка, Прем’єр–міністра Тимошенко та секретаря Ради нацбезпеки й оборони Богатирьової звернувся народний депутат від фракції БЮТ Григорій Омельченко. Причина — ганебний штурм оселі Хаїрових у селищі Мирне, влаштований кримським «Беркутом» у ніч на понеділок. Нагадаємо, тоді спецназівці помилилися адресою й вдерлися до мирних громадян, попередньо закидавши їхній будинок світло–шумовими гранатами, одна з яких відірвала руку Мустафі Хаїрову.

«Непрофесійні дії міліції є свідченням того, що керівництво МВС не приділяє належної уваги підготовці особового складу, чіткому дотриманню ними закону в умовах зростання соціальної напруги, — зазначає депутат Омельченко. — Аналіз скарг і заяв громадян, які надійшли за минулий рік у профільні комітети ВР, засвідчують масові порушення працівниками міліції конституційних прав і свобод громадян та неправомірне застосування ними сили і спеціальних засобів. Вчинене ними в селищі Мирне викликало великий громадський резонанс не лише в Україні, а й за її межами. Низка правозахисних організацій та політиків виступили з заявами про негайну відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка».

Відтак народний депутат Омельченко просить керівників держави на сьогоднішньому засіданні РНБО дати належну оцінку подіям у Мирному та «розглянути питання про персональну відповідальність керівників МВС і, зокрема, міністра Луценка», який також є членом Радбезу. Крім того, Григорій Омельченко просить рішенням РНБО зобов’язати Кабмін «вжити невідкладних заходів для усунення недоліків у роботі МВС та недопущення неправомірного застосування міліцією сили і спецзасобів». Депутат також просить уряд розглянути питання про відповідність займаній посаді міністра Луценка.

До речі, представники РНБО протягом тижня збирали в Криму інформацію про інцидент за участю бійців «Беркута», відвідали скромну оселю кримських татар Хаїрових та зустрілися з керманичами Меджлісу кримськотатарського народу.