Від Німеччини з любов’ю

27.02.2009
Від Німеччини з любов’ю

Франк Рібері у матчі проти «Спортинга» був нестримним і забив два м’ячі. (Фото Рейтер.)

У нашої країни, яка переслідує Португалію в боротьбі за десяту сходинку клубного рейтингу УЄФА, з’явилися непогані передумови для перемоги в цій суперечці. Наразі обидві держави мають у єврокубках по три команди, але піренейці нині виступають не так вдало, як «синьо–жовті». До четверга в активі португальців значилася одна вдала гра «Браги» та нічия «Порту». Тепер же, судячи з усього, наші опоненти матимуть на одного представника в Лізі чемпіонів менше — лісабонський «Спортинг» фактично розпрощався з турніром.

 

Перемога для нас

Колишній суперник донецького «Шахтаря» по груповому етапу Суперліги приймав «Баварію». І хоча фаворитом пари вважали мюнхенців, спрогнозувати результат, який «горів» на табло стадіону «Жозе Альваладе» після фінального свистка, було важко. Гості забивали м’ячі на будь–який смак, а при двох останніх голах від Луки Тоні господарі виглядали настільки розгубленими, ніби вони не представники сильного європейського чемпіонату, а якісь любителі.

«Команда сприйняла цю поразку як трагедію. Тепер нам, тренерам, потрібно швидко відновити психологічний стан гравців для внутріш­ньої першості», — наставник «Спортинга» Пауло Бенто уже й не згадує про продовження боротьби в Лізі чемпіонів. А українські вболівальники можуть задуматися над тим, як би на місці португальців виглядав «Шахтар», якби «гірники» вийшли з групи замість «біло–зелених».

На лондонській арені «Стемфорд брідж» місцевий «Челсі» мінімально здолав «Ювентус». Долю протистояння вирішила співпраця івуарійців: Саломон Калу вивів Дідьє Дрогба віч–на–віч із голкіпером італійців Буффоном — і нападник не схибив.

Однак у цій парі все вирішиться після поєдинку в Турині, і так само все попереду в суперечці «Вільяреала» та «Панатинаїкоса». Їхня перша зустріч на стадіоні «Ель Мадригал» показала, що це одна з найрівніших за силою пар на цьому етапі. Хоча забитий на виїзді м’яч грає на користь афінян.

Іспанці проти Іспанії

У стартовому складі мадридського «Реала» в його домашньому протистоянні з «Ліверпулем» вийшло всього три іспанці, а ще один приєднався до них після перерви. За «мерсисайдців» з перших хвилин грало аж п’ятеро представників Іспанії, та ще й керував ними Рафаель Бенітес — теж уродженець Піренейського півострова.

Можливості британських іспанців виявилися вищими, тож їхній клуб здобув важливу виїзну звитягу на «Сантьяго Бернабео». А наставник господарів Хуанде Рамос, який вперше керував командою в Лізі чемпіонів, дебютував поразкою. Єдиний гол гості записали на свій рахунок наприкінці зустрічі: Фабіо Ауреліо майстерно виконав штрафний удар із правого флангу, і невисокий Йоссі Бенаюн головою переправив м’яч у сітку воріт Ікера Касільяса.

«Вершковим» не допомогла відігратися навіть присутність на стадіоні найкращого тенісиста планети Рафаеля Надаля. Цікаво, що дядько Рафи свого часу виступав за «Барселону», яка є найзапеклішим суперником «Реала», тож ще під питанням залишається, за кого вболівав Надаль.

«У єврокубках важливо не пропустити, а забити на виїзді «Реалу» вдвічі приємніше. Ми гарно виглядали й без Стівена Джеррарда», — тішився перемозі Бенітес. Однак, думається, він розуміє, що шапкозакидацькі настрої в повторній зустрічі з «королівським клубом» можуть призвести до фатального підсумку для ліверпульців.

* * *

У вівторок «Манчестер юнайтед» встановив новий рекорд безпрограшної серії в Лізі чемпіонів. Розійшовшись миром із італійським «Інтером», англійці довели кількість матчів поспіль без поразок до 20. Цікаво, що востаннє підопічні Алекса Фергюсона програвали саме в Італії — в квітні 2007 року в півфіналі «Мілану».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі). Результати середи:

«Реал» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:1 (Бенаюн, 82)

«Челсі» (Англія) — «Ювентус» (Італія) — 1:0 (Дрогба, 12)

«Вільяреал» (Іспанія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 1:1 (Россі, 67 (пен.) — Карагуніс, 59)

«Спортинг» (Португалія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:5 (Рібері, 42, 63 (пен.); Клозе, 57; Тоні, 84, 90).