Крові багато тільки в кіно

25.02.2009

Коли восьмирічний лучанин Станіс­лав Моравський відчув себе зле після Нового року, лікарі списали всі симптоми на звичайну застуду. Однак мати попросила зробити сину аналіз крові. Тоді в дитини виявили низькі показники гемоглобіну, лейкоцитів та тромбоцитів, а також високу швидкість осідання еритроцитів — усі свідчення серйозного захворювання. Батьки привезли Станіслава до Охматдиту, де лікарі поставили хлопчику діагноз «апластична анемія». Буквально це означає, що кістковий мозок хлопчика не може виробляти кров’яні тіла: тромбоцити, еритроцити, лейкоцити.

«У Київ Станіслав приїхав із батьком. Мати хлопчика зараз вагітна і не може подорожувати», — розказали «УМ» в Асоціації молодих донорів України. Є надія на пересадку кісткового мозку ще не народженого братика Станіслава, але це віддалена перспектива. Сьогодні ж маленький пацієнт проходить другий блок хіміотерапії і тому потребує постійних переливань крові, щоб вижити. На жаль, через брак донорської крові виникає маса проблем. Батько Станіслава має самостійно шукати донорів для свого сина. У рідному Луцьку кров’ю прийшли б поділитися родичі й друзі родини, колеги, знайомі, а також знайомі знайомих — і в родині Моравських було б одним переживанням менше. На жаль, у столиці батько хлопчика не має друзів і не знає, до кого звернутись по допомогу.

Рятувати Станіслава й інших дітей, які потребують переливання крові, в Україні стає з кожним днем важче. Кількість донорської крові зменшилась за останні два роки на 16 відсотків, а за роки незалежності України — узагалі вдвічі. Для того щоб допомогти хворим дітям, розпочато акцію «Здай кров — врятуй життя дитини», яка проходитиме з 15 лютого до 14 червня. «Акція має на меті привернути увагу широкої громадськості, бізнес–структур та молоді для того, щоб зробити це питанням дійсно загальнонаціональним та допомогти дітям, які мають великі шанси вилікуватись і жити повноцінним життям», — розповіла журналістам виконавчий директор Асоціації молодих донорів України Марія Гавак.

Організатори акції закликають кожного прийти до найближ­чої станції переливання крові та поділитися «рідиною життя» з тими, хто її потребує. На їхній заклик уже відгукнулися декілька фірм та громадських організації, чиї співробітники здали кров. Організатори стверджують, що існує дуже велика нестача саме здорових донорів — тих, хто не тільки хоче здати кров, а й може це зробити за станом здоров’я. Водночас через кризу Охматдит зменшив кількість можливих донорів, яких батьки можуть привести за раз на безкоштовний аналіз, до трьох. «Часто буває, що з трьох донорів не підійшов жоден, і дитина на цілий тиждень залишається без лікування», — розповідає спеціаліст з донорства крові Асоціації молодих донорів Людмила Пелех.

Кров потрібна і в Дніпропетровську, і в Донецьку, й у Львові. Але Київ — місто, в якому працюють кілька онкоцентрів і Центр трансплантації — потребує її найбільше. Тому найпалкіший заклик здати кров для хворих малюків адресується саме мешканцям столиці.