Світ такий барвистий...

25.02.2009
Світ такий барвистий...

Тепер лікарям буде простіше лікувати малят із патологіями органів зору. (Фото Оксани ГОГУЛЕНКО.)

Такий малий, а вже хворий

Не так давно глибоко недоношені діти, які народилися з вагою від 500 грамів, просто помирали. З одного боку, ці малюки не могли нормально дорозвинутись в умовах, разюче відмінних від материнської утроби. З іншого — лікарі не мали таких апаратів, за допомогою яких могли б виходити настільки малих пацієнтів. Сьогодні — завдяки технічній революції — ситуація змінилася. Завдяки сучасному обладнанню неонатологи навчилися «дорощувати» цих дітей, і «дюймовочки» почали виживати. Але в глибоко недоношених діток виникає надзвичайно багато проблем через недорозвиненість легенів та бронхів (часто вони не можуть дихати самостійно), нирок (іноді розвивається нефрокальциноз), серця (зокрема, залишаються отвори всередині серця, характерні для плоду, але небезпечні для народженого).

Крім того, у глибоко недоношених малят через перепади тиску, високі концентрації кисню, освітлення тощо порушується правильний розвиток судин — зокрема, і на очному дні. Патологічні процеси часто призводять до ретинопатії недоношених — судинно–поліферативного ураження сітківки ока, що може призвести до незворотної сліпоти. Як розповів «УМ» головний дитячий офтальмолог МОЗ України, завідувач офтальмологічного відділення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», керівник Центру діагностики й лікування ретинопатії недоношених Юрій Барінов, є такі форми, коли зупинити ретинопатію вже неможливо і дитина стає сліпою назавжди. А на ранніх стадіях цієї хвороби можна зробити лазерну операцію й тим самим зберегти сітківку: «За умови вчасної операції ретинопатія зупиняється у 70—75 відсотках випадків, дитина залишається зрячою».

Проблема полягає в тому, що кількість глибоко недоношених (потенційних хворих на ретинопатію) стрімко збільшується, а діагностичного обладнання, за допомогою якого можна виявити перші ознаки небезпечного процесу в очах, катастрофічно не вистачає. Ще півроку тому вітчизняні офтальмологи попереджали: якщо потрібне обладнання (як для діагностики, так і для лікування ретинопатії) не з’явиться, за декілька років кількість дітей–інвалідів із зору в нас досягне рівня епідемії. Сьогодні ж прогноз лікарів набагато оптимістичніший. Адже завдяки допомозі благодійників з усіх куточків країни кожен із 27 регіонів отримав унікальні для нашої країни професійні апарати для діагностики стану очного дна в зовсім крихітних малят.

Апарат дає зображення сітківки, збільшене в 60 разів

Минулого тижня в українському МОЗі відбулася урочиста передача сертифікованого медичного обладнання для лікування, реабілітації та попередження вад зору в дітей від фонду «Серце до серця» представникам обласних дитячих лікарень. Як зазначив голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця» Павло Горінов, під час минулорічної акції 15 тисяч волонтерів фонду виходили на вулиці міст, залишали скриньки для збору грошей у медичних закладах тощо. Кожен благодійник — незалежно від суми пожертви — отримав яскраве сердечко–наліпку. Найбільше пожертвували для допомоги діткам одесити. Мешканці «перлини біля моря» зібрали понад 340 тисяч гривень. Жителі Івано–Франківська поділилися сумою в 126 тисяч гривень. А кияни передали на придбання офтальмологічної апаратури 106, 6 тисячі гривень. Залагом волонтери зібрали майже 1,8 мільйона гривень. Лікарі кажуть, що обладнання, придбане за ці кошти, допоможе уникнути близько 200 випадків сліпоти малюків на рік.

«Бувають ситуації, коли малюкам, які вміщуються на долоні та мають око трохи більше за око мишеняти, потрібно впродовж трьох діб встановити діагноз та здійснити лазерне лікування ока, — зазначив головний офтальмолог МОЗ України, член президії ВГО «Український медичний союз», доктор медичних наук, професор Сергій Риков. — До цього часу в Україні такої можливості не було. Тепер в усіх обласних відділеннях України є електричні прямі офтальмоскопи, завдяки яким лікар зможе роздивитися очне дно пацієнта. Апарат дозволяє побачити стан сітківки очного дна, збільшеної в 60 разів, та попередити відшарування сітківки, яке призводить до сліпоти».

За словами Сергія Рикова, робота з таким обладнанням — це ще й професійне задоволення. Бо наші медики вивчають нові технології, відвідують міжнародні конференції, а коли приїжджають до себе в клініку, не мають на чому працювати. Добре хоч ситуація почала потроху змінюватися. Утім цього не достатньо для повного подолання проблеми. Адже лазерних установок, здатних лікувати ретинопатію недоношених, більшість державних клінік у регіонах сьогодні не має. А без такої апаратури про своєчасне, безкоштовне, доступне для всіх, висококваліфіковане обстеження та лікування говорити не доводиться.

 

ДОВІДКА «УМ»

Як розповіли «УМ» у Всеукраїнському благодійному фонді «Серце до серця», ідея акції була запозичена в надзвичайно успішного польського благодійного фонду «Великий оркестр святкової допомоги», який 17 років поспіль збирає таким чином кошти для хворих дітей. За цей час волонтери щорічної акції зібрали в Польщі понад 74 мільйони доларів для лікування дітлахів із різними патологіями. Аналогічні акції проводять в Афганістані, Великобританії, Саудівській Аравії, Іраку, Ірландії, США, Німеччині. А в 2006 році цю традицію перейняла й Україна. Тоді фонд «Серце до Серця» зібрав 70 тисяч гривень. У 2007 році — понад 280 тисяч гривень, а торік — майже 1,8 мільйона гривень.