У парламенті — корупція й «інваліди»

25.02.2009

Якщо хочеш змінити міністрів — почни з себе. Таку навіть не пораду, а наполегливу рекомендацію дає Прем’єрові секретаріат Президента в особі його голови Віктора Балоги.

Нагадаємо, уряд готується до кадрових перестановок: після створення наприкінці минулого року оновленої коаліції за участі Блоку Литвина і без частини фракції «НУНС» портфелі міністрів від іншої «помаранчевої» фракції планують віддати «надійним» людям.

Ротація може відбутися вже наступного пленарного парламентського тижня. Але на Банковій вважають, що такі плани уряду не відповідають Конституції, оскільки міняти окремих міністрів без звільнення Прем’єр–міністра не можна. За словами Віктора Балоги, таким чином очільниця Кабміну хоче перетворити його на свою «особисту вотчину». «Наполегливе бажання Тимошенко сформувати «команду однодумців» означатиме встановлення в уряді диктату лише однієї думки — самого Прем’єра», — переконаний голова СП. Він наголошує, що, згідно з Конституцією, оскільки у Верховній Раді було оголошено про створення нової коаліції, тепер вона має висунути своїх представників на міністерські посади і представити Президенту кандидатуру нового Прем’єра.

Саму коаліцію Балога називає «інвалідною», «підпертою» тільки «ситуативним, корисливим голосуванням комуністів або частини блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Керівник президентського секретаріату вважає показовим те, що «тепер партнерами Тимошенко в «НУНС» є група сумнозвісних «любих друзів», які колись були так нещадно критиковані, а зараз наполегливо просуваються на вищі щаблі влади». Загалом у ВР шостого скликання панує політична корупція. На думку голови СП, «це добре видно з того, як формувалася нинішня псевдокоаліція, як створюються тимчасові ситуативні союзи, що приймають явно лобістські закони чи дають «зелене світло» багатомільярдним оборудкам, як відбувається бартерний торг посадами в обмін на одноразові політичні послуги».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Юлія Тимошенко наголошує, що кризова ситуація в Україні — не найгірша у світі, і політики не повинні маніпулювати показниками української економіки. Про це Прем’єр–міністр заявила вчора під час наради з головами обласних рад, на якій був присутній і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. За словами Тимошенко, некоректно порівнювати показники економічного розвитку січня 2009 року з відповідними минулорічними показниками, адже «криза розвивається нищівним чином і щодня міняє світ, кожну країну окремо».

Прем’єр навела приклади падіння промислового виробництва в січні порівняно з груднем минулого року в різних країнах: у Казахстані — 10,4%, в Росії — 19,9%, в Україні — 16,1%. «Тобто Україна йде десь посередині», — зробила висновок Тимошенко.