Домашня заготовка

25.02.2009
Домашня заготовка

Сумчанка Катерина Бурмістрова (ліворуч) перемогла в категорії до 67 кг. (Фото з архіву «УМ».)

В Україні проводиться дуже мало змагань, які отримали міжнародне визнання. Одним із небагатьох таких стартів є турнір, присвячений видатним українським борцям, що традиційно відбувається о цій порі у столичному Палаці спорту.

Змагання минулих вихідних дещо нагадували відкритий чемпіонат України, адже домінували наші спортсмени — попри те, що на килими вийшли й кілька призерів Олімпійських ігор у Пекіні. Для українців турнір носив статус відбіркового до Кубка світу (7–8 березня в Тегерані) й чемпіонату Європи (1–5 квітня у Вільнюсі). Утім тренери збірної дозволили не виступати в Києві кільком лідерам, зокрема, всім чотирьом призерам Олімпіади–2008. За словами співпрезидента Федерації спортивної боротьби України Ельбруса Тедеєва, Тарас Данько, Андрій Стадник і Василь Федоришин отримали можливість заробити грошей у закордонних клубах, а Ірина Мерлені захопилася... репетиціями в телевізійному танцювальному шоу.

Між тим дворазова призерка Олімпіад Мерлені не пропустила нагоди побувати в Палаці спорту, де з цікавістю стежила за перипетіями боротьби у своїй вазі до 48 кг (насправді Ірина збирається переходити у важчу категорію). Львів’янка Марія Стадник, яка, на жаль, виступає за Азербайджан, взяла тут реванш у канадки Керол Х’юн за поразку в півфіналі Олімпійських ігор.

Цікава ситуація склалася в нашій чоловічій збірній у категорії до 84 кг. За відсутності Данька перемогу здобув срібний призер чемпіонату світу–2007 Ібрагім Алдатов, який після Пекіна–2008 залишив свою вагову категорію до 74 кг. Із урахуванням того, що друге місце на турнірі також дісталося представникові України, очікується серйозна конкуренція за право називатися першим номером команди.

А головним відкриттям змагань став 20–річний хмельничанин Павло Олійник, який приємно вразив тренерів сміливими діями й закономірною перемогою у вазі до 96 кг.

 

ТАБЛО

XV Міжнародний турнір, присвячений видатним українським борцям. Київ, 21–22 лютого

Чоловіки. Вагова категорія до 55 кг. 1. Айвазян, 2. Ратушний (обидва — Україна). 60 кг. 1. Кудухов (Росія). 66 кг. 1. Базан (Україна).

74 кг. 1. Чікладзе, 2. Цотадзе.

3. Бікоєв (усі — Україна). 84 кг.

1. Алдатов. 2. Гагієв (обидва — Україна). 96 кг. 1. Олійник (Україна). 120 кг. 1. Длагнєв (США).

Жінки. 48 кг. 1. Стадник (Азербайджан). 3. Балушка (Україна). 51 кг.
1. Краснова (Росія), 3. Благиня (Ук­раїна). 55 кг. 1. Синишин, 3. Птицина (обидві — Україна). 59 кг. 1. Ахмадлі (Азербайджан), 2. Василенко (Україна).
63 кг. 1. Пирожкова (США), 2. Нетреба (Україна). 67 кг. 1. Бурмістрова. 2. Млинарська (обидві — Україна). 72 кг. 1. Перепьолкіна (Росія),
2. Саєнко (Україна).