Красуня і «малина»

24.02.2009

Напередодні церемонії вручення найочікуванішої кінопремії року в Лос–Анджелесі традиційно роздавали значно менш приємні відзнаки — «Золоту малину». Дешеві пластикові «ягідки», розфарбовані під золото, дістаються найсумнівнішим досягненням у галузі кінематографії. І, на відміну від «Оскара», отримувати цю «нагороду» лауреати не поспішають. Принаймні цього року ніхто з них по свою премію не прийшов.

Тріумфаторкою «Антиоскара–2009» стала світська левиця, телезірка й актриса Періс Хілтон. Спадкоємицю відомої готельної імперії нагородили за головну роль у фільмі «Красуня і страхопудало» (The Hottie and the Nottie) і жіночу роль другого плану у стрічці «Генетична опера» (Repo! The Genetic Opera). Окрім того, за «Красуню...» Періс була відзначена ще й у категорії «найгірша пара на екрані».

Найгіршим фільмом року організатори «Антиоскара» визнали комедію «Секс–гуру». Комікові Майку Майєрсу вона принесла одразу дві «ягідки»: за головну чоловічу роль і найгірший сценарій. А звання найгіршого режисера здобув Уве Болл — очевидно, за те, що на «Золоту малину–2009» претендували одразу три його фільми.

Трохи образливо за Пірса Броснана — колишнього Джеймса Бонда «вшанували» за роль другого плану в мюзиклі «Мамма міа!» — за невдалі співацькі потуги. І що вже зовсім прикро, то це перемога в номінації «найгірший приквел, сиквел і рімейк» четвертого фільму про знаменитого археолога — «Індіана Джонс і королівство кришталевого черепа». Очевидно, з почуттям гумору в 687 кінокритиків, які голосуванням визначають лауреатів «Золотої малини», не склалося.