Обороно­нездатність

21.02.2009
Обороно­нездатність

«У мене завтра важка розмова з моїми колегами з Альянсу про ту ситуацію, яка склалася в Україні», — міністра оборони Юрія Єханурова мучило передчуття ще напередодні вчорашнього неформального засідання Комісії «Україна—НАТО» в рамках зустрічі міністрів оборони країн–членів НАТО у польському Кракові. Країна, яка ще недавно била себе в груди, що готова почати процес вступу до Альянсу, вчора вустами глави оборонного відомства мусила пояснювати цьогорічні недовиплати військовим, відключення від електроенергії стратегічних об’єктів протиповітряної оборони та найголовніше — чого далі чекати від такого партнера, як Україна. Втім на прес–конференції за підсумками зустрічі Генсек НАТО Схеффер похвалив Україну за постійність у співпраці, зокрема високо відгукнувся про політичне рішення Києва підтримувати в Афганістані свій контингент із десяти військових.

Хай там як, військовий бюджет–2009 «кладе дошку гробову» на обороні країни. В цьому переконані як військові, так і Президент Віктор Ющенко. В таких умовах не лише стають сумнівними перспективи вступу України до Північноатлантичного альянсу, а й виникає загроза, що українські миротворці ООН змушені будуть покинути далекі континенти, зокрема вийдуть із Ліберії, бо їм просто нічого буде їсти.

«На сьогодні не стоїть питання скорочення миротворчих місій, — заявляє, втім, директор Департаменту міжнародного оборонного співробітництва МО України Віктор Смирнов. — Принаймні на перше півріччя фінансування на них є». Однак у неформальних розмовах військові кажуть, що насправді гроші на миротворців передбачені лише до весни, а далі... всі надії на перегляд бюджету–2009.

Міністр оборони безсилий змінити держбюджет, відтак у Польщі пан Єхануров змушений був констатувати, що цього року в українському війську буде мало навчань, польо­тів, походів у море, стрибків із парашутом тощо, натомість «піднатиснуть» на теорію, а техніку намагатимуться законсервувати, аби до кращих часів її не роз’їла іржа. «Вимушене обмеження в організації польової підготовки буде використовуватися для підвищення загального теоретичного рівня військовослужбовців, підвищення рівня володіння іноземними мовами», — повідомив український міністр своїм натовським колегам. І професійної армії до 2020 року, звісно, теж буде.

«В об’ємах, які передбачає бюджет 2009 року, наше військо, наша армія не виконає свої функції. Принизливо виділяти 100 відсотків фінансів тільки для утримання. Тоді не треба називати українську армію армією», — заявив Віктор Ющенко в четвер, коли відвідував 96–ту Київську зенітну ракетну бригаду Повітряного командування «Центр».

Гасло цієї бригади — «Захищаємо столицю України!», її протиповітряні комплекси «Бук», С–300 та С–200 забезпечують «парасольку» навколо Києва й Чорнобиля, проте ця парасоля може згорнутися дуже просто: через відключення електроенергії за заборгованість. «Крім України, менше 1 відсотка від ВВП на потреби армії виділяють лише в Молдові та Люксембурзі, але в цих країнах немає потреби виділяти більше. І це саме тоді, коли всі країни, окрім названих, значно збільшують видатки на оборону», — каже Юрій Єхануров. За його словами, на теперішніх фінансах армія протримається ще рік, а далі — розпад. Тож якщо уряду байдуже до безпеки країни, військові сподіваються на розуміння і підтримку простих громадян.