Кабінет невизначеності міністрів

21.02.2009

Позавчора під час зустрічі коаліції з Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко було погоджено кандидатури міністрів, які мають увійти в уряд під час кадрових ротацій. Газета «Дєло» повідомила, що міністром фінансів стане Анатолій Мярковський, нинішній заступник глави Мінфіну. Його куратором — віце–прем’єр–міністром із фінансових питань — нібито буде Сергій Тигіпко, екс–глава Нацбанку, а зараз — керівник правління українського відділення «Сведбанку» й радник Тимошенко. В уряді має також з’явитися посада віце–прем’єра з паливно–енергетичного комплексу, котру може обійняти Віталій Гайдук. І це ще не все із заступниками Прем’єра. Вчора на зборах Асоціації міст України Юлія Тимошенко заявила про готовність запровадити посаду віце–прем’єр–міністра з регіональної політики. Вона запропонувала членам АМУ висунути кандидатуру такого «віце» й обіцяла подати її до парламенту.

Що ж до «звичайних» міністрів, то замість Миколи Оніщука главою Мін’юсту, згідно з домовленостями, буцімто має стати депутат–«самооборонець» Віктор Шемчук. У крісло голови Мінвуглепрому сяде екс–заступник «губернатора» Донеччини Олександр Клименко — це, очевидно, подяка Українській народній партії за те, що два її депутати підтримали угоду про коаліцію. Можливо, Тимошенко сподівається, що тепер «уенпісти» активніше підтримуватимуть її уряд.

Газета «Дєло» написала, що кадрове питання було вирішене під тиском Юлії Володимирівни. І, мабуть, мав рацію один дуже молодий, але амбітний депутат–БЮТівець, який іще серед тижня розповідав, що «цим питанням займається винятково Прем’єр». Тимошенко поставила питання руба: або фракція погоджується на кадрові ротації, або БЮТ знову розгортає переговори із Партією регіонів.

Натомість голова фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Микола Мартиненко заявив, що коаліція поки не ухвалила остаточного рішення щодо кадрових змін в уряді, і це питання буде узгоджено не раніше наступного пленарного тижня. «Зараз рішення не то що коаліцією, а навіть фракцією не прийнято», — цитує Мартиненка УНІАН. І це — «по жодному прізвищу, по жодній кандидатурі».

Микола Мартиненко також пояснив: наразі залишається в силі рішення фракції про те, що депутати «НУНС» не підуть в уряд, аби не розвалити коаліцію. Річ у тім, що в разі втрати депутатства людьми, прихильними до коаліції на чолі з Тимошенко, мандат отримає наступний кандидат із виборчого списку «НУНС» — член партії «Єдиний центр» Віктор Матчук. Тоді у фракції може утворитися інакша більшість, яка ухвалить рішення щодо виходу з коаліції. Відтак перспективи Шевчука та Клименка щодо переходу в уряд поки що не визначені.

Хоча є й інша думка. «Це рішення має рекомендаційний характер. Ми не можемо заборонити тому чи іншому депутатові йти у виконавчі органи влади», — сказав «НУНСівець» Олександр Третьяков в інтерв’ю власному журналу «Главред». Він висловив переконання, що «коаліція не буде зруйнована, і не назбирається 37 підписів, щоб прийняти рішення про вихід із коаліції».

При цьому в коаліції запевняють, що не вдаватимуться до торгів із комуністами. Принаймні давати посад їм не хочуть. «Такий примітивний бартер ми не практикуємо. В уряд мають зайти представники тих політичних сил, які підписали угоду про створення коаліції, і там не може бути членів уряду від Компартії, які не входять в коаліцію», — заявив віце–спікер Микола Томенко.

В інтерв’ю «5–му каналу» БЮТівець сказав, що коаліція також не збирається копати яму під першим віце–спікером Олександром Лавриновичем. І виступив за те, аби не чіпати міністра закордонних справ Володимира Огризка. «Я переконуватиму нашу фракцію не брати участь в параді симпатій до конкретної країни», — каже Томенко.

 

КОМІСІЯ

Парламент знову проти Черновецького

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу. За відповідне рішення проголосувало 383 народних депутати. Головою комісії став депутат із «Народної самооборони» Кирило Куликов. Підставою для створення ТСК стали порушення мерії, підтверджені перевірками правоохоронних органів, прокуратурою, Антимонопольним комітетом, актами Президента, Кабміну, судовими рішеннями.

 

ГРОШІ

Депутатам не вистачає найнеобхіднішого

Народні депутати затвердили кошторис Верховної Ради на 2009 рік. За ухвалення відповідної постанови проголосувало 347 осіб. Як пояснив голова Регламентного комітету Олександр Єфремов, на забезпечення діяльності парламенту потрібно близько 800 млн. грн., а в нинішньому кошторисі є дефіцит у 118 млн. За словами Єфремова, не вистачає коштів на оплату проживання депутатів у готелях, скорочено статті на транспортні видатки, а також фінансування, що стосується забезпечення основних питань діяльності депутатів, повідомила агенція УНІАН.