Конкуренція не завжди приносить результат,

21.02.2009

Позавчора, в другий день національної першості в Сумах, глядачі стали свідками захоплюючих баталій одразу в кількох видах програми. Водночас уболівальники відчули й певне розчарування — через те, що в манежі Української академії банківської справи не було кількох зірок «королеви спорту».

 

Кому що заважає

Очікувалося, що на старт в окремих видах вийде олімпійська чемпіонка з багатоборства Наталія Добринська. Утім, вінничанка так і не з’явилася на доріжці. Як розповів кореспондентові «УМ» головний тренер збірної з багатоборства Михайло Медвідь, Наталка вирішила відмовитися від участі і в чемпіонаті країни, і в наступній континентальній першості. Тривале святкування пекінського успіху, бажання відпочити після виснажливого року, хвороба й невеличке ушкодження не дозволили їй набрати необхідних кондицій взимку.

За честь родини «віддувалася» старша сестра — Вікторія Добринська, котра на наступний день після свого 29–річчя впевнено перемогла в п’ятиборстві (4298 очок). Імовірно, що саме вона представлятиме Україну на чемпіонаті Європи в Турині на початку березня. Але для цього треба мати результат, що входить до шести (для інших дисциплін — до десятки) найкращих у Старому світі.

Відсутність прими стрибків у висоту — Віти Стьопіної — її тренер, уславлена Інга Бабакова, пояснила хворобою атлетки (в понеділок миколаївку вразив грип). Не побачила публіка двох зірок у забігах на 60 м із бар’єрами. Сергій Демидюк разом із тренером спробував експериментувати з технікою, але бажаних результатів це не принесло, тож продовжувати «муки» взимку киянин не став. А чому до Сум не приїхала срібна призерка Афін–2004 Олена Красовська, не знають навіть у Федерації легкої атлетики.

Та все ж таки блиск медалі Пекіна в сумському манежі відчули. Бронзова призерка Олімпіади–2008 в бігу на 1500 м, донеччанка Наталія Тобіас, приїхала разом із чоловіком, який тренує кількох спортсменів. Як і найкращий наш стрибун у довжину Олексій Лукашевич, на доріжку вона не виходила, але не відмовила собі в задоволенні відчути захоплену атмосферу.

Крах фаворитів

Найбільш інтригуючим номером усього чемпіонату стали стрибки у висоту. Одразу семеро (!) спортсменів подолали пристойний рубіж 2,20 м. Однак досвідчений Андрій Соколовський та рекордсмен сезону Віктор Шаповал (в його активі 2,33 м) вище не піднялися. А Олександр Нартов, чемпіон світу–2005 Юрій Кримаренко й Андрій Проценко зупинилися на висоті 2,25 м. За кількістю спроб «золото» дісталося 20–річному Нартову з Лозової, що на Харківщині. Двоє його найближчих конкурентів отримали по срібній нагороді.

У жінок–висотниць «вистрілила» 20–річна Наталія Гапчук із Житомирщини (1,86 м), але лише тому, що Ірина Коваленко з Білої Церкви обмежилася скромними 1,83 м.

У стрибках у довжину несподівано перемогла Вікторія Молчанова з Харківщини (6,38 м). Утім і тут не проявили себе як слід більш досвідчені запоріжанка Вікторія Рибалко (6,28) і черкащанка Олександра Стаднюк (6,23). У чоловіків першим став Олексій Касьянов (7,82 м), який зазвичай виступає в багатоборстві.

Завершилися змагання вчора. Тепер керівництво ФЛАУ має визначитися з делегацією на європейську першість в Італії.