Дівчата — наліво, хлопці — туди ж

20.02.2009

Змішана естафета — наймолодший вид програми в біатлоні. Уперше змагання між командами, в яких виступають по двоє чоловіків та жінок, провели в 2003 році, а до програми чемпіонату світу «мікст» був упроваджений у 2005–му. За змішану естафету не нараховують очки в жоден із заліків, але ваги медалей світової першості ще ніхто не скасовував. Тож у Пхенчхані французи, німці, норвежці та багато інших збірних, включно з українською, випустили на трасу найсильніших.

Учорашня гонка вкотре продемонструвала, наскільки нашим спортсменам не вистачає швидкості ходу. Для порівняння: німці, які посіли третє місце, використали таку ж кількість додаткових патронів, що й наші, але «синьо–жовті» на фініші відстали від них аж на дві з половиною хвилини. У чому причина таких результатів — невідомо. Українці заздалегідь прибули до Пхенчхана, аби якнайкраще пройти акліматизацію, тоді як ті ж німці — практично перед самим стартом чемпіонату. А ми ж розраховували пік форми саме на південну Корею...

А ще — промахи на стрільбі лежачи, яких учора було ледве не половина від їх загальної кількості. Грішив цим і влучний зазвичай Олександр Біланенко, і Оксана Хвостенко. Лідер чоловічої збірної Андрій Дериземля узагалі використав три додаткові патрони на першому вогневому рубежі. Добре, що обійшлося без штрафних кіл, а то результат був би ганебнішим. Дещо кращою на загальному тлі виглядала хіба Валентина Семеренко. Найкращою позицією українців у цій гонці була восьма, але на останньому відтинку неквапний і неточний Дериземля «привіз» збірну на 11–те місце.

А країна–переможець естафети визначилася лише на фініші. На останньому вогневому рубежі за «золото» могли поборотися французи, шведи та німці, які прийшли на стрільбище синхронно. Сімон Фуркад та Карл–Йохан Бергман «промазали» двічі, а от німець Міхаель Грайс використав на один додатковий патрон більше. У підсумку тріумфували французи, чий представник на заключному етапі виявився дещо швидшим від свого опонента. За крок від призової трійки зупинилися грізні норвежці, від яких гонку завершував герой нинішнього чемпіонату Оле–Ейнар Бйорндален. Естафету від Ларса Бергера він перейняв аж восьмим. Росія — п’ята.

Сьогодні у Пхенчхані день відпочинку, а завтра відбудуться масовий старт у чоловіків та жіноча естафета. Сподіваємось, хоча б тут наші «стріляючі лижники» сягнуть призів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Пхенчхан (Південна Корея).

Змішана естафета. 1. Франція — 1 год. 10 хв. 30,0 сек. (0 штрафних кіл+6 додаткових патронів). 2. Швеція — +6,2 (0+3). 3. Німеччина — +9,0 (0+11)... 11. Україна — +2.38,5 (0+11)...