Українки вистрелили. У «молоко»

19.02.2009
Українки вистрелили. У «молоко»

Для Каті Вільгельм корейський чемпіонат є особливо вдалим: уже друге «золото». (Фото Рейтер.)

На вчорашню жіночу індивідуальну гонку тренери збірної України мали намір дати відпочити головній ударній силі нашої команди — сестрам Семеренко. Передбачалося, що Валя й Віта наступного разу вийдуть на трасу у змішаній естафеті. Але зрештою керівництво вирішило інакше. Не останню роль тут зіграло розуміння становища дівчат у загальному заліку Кубка світу: аби не вилетіти із заповітної «тридцятки», яка дає право виступати у масовому старті, вони мають заробляти очки. Особливо це стосується Валентини, яка посідала небезпечну 26–ту позицію.

Можна сказати, що певні завдання наші дівчата таки виконали, адже всі вони вчора фінішували в заліковій зоні. Інша річ, що жодна з українок не увійшла бодай до десятки кращих. Стрільбу ще можна прийняти так–сяк: троє з чотирьох біатлоністок України припустилися лише по одному промаху, а це додаткова хвилина до часу на трасі. А от Валентина Семеренко, якій хороший результат був найпотрібніший, «намазала» найбільше: три постріли в «молоко». Найприкріше, що помилялися наші не тільки на стійці, а й у стрільбі лежачи, що вважається простим елементом у біатлоні.

На цьому тлі прийнятним виглядає виступ тернополянки Олени Підгрушної, яка в Пхенчхані показала свій найкращий індивідуальний результат за кар’єру (16–те місце). Зазвичай тихохідна Олена не відставала у швидкості від інших збірниць, а на вогневому рубежі стріляла без провалів. А загалом швидкість дівчат із «синьо–жовтої» команди була низькою: що вже казати, якщо на фініші вони показали гірші результати порівняно з деякими спортсменками, які мали навіть по три додаткові штрафні хвилини.

А перемогла тут німкеня Каті Вільгельм. Вона стала дворазовою чемпіонкою Пхенчхана, а загалом на цих змаганнях зійшла на п’єдестал пошани вже втретє. «Срібло» несподівано взяла словенка Тея Грігорін, максимальним результатом якої за сезон були місця в другому десятку. А от бронзовій медалі Тори Бергер не дивуєшся: міцна норвежка є однією з лідерок жіночого біатлону.

Очки, здобуті в індивідуальній гонці, дозволили нашим дівчатам не лише поліпшити своє становище в загальному заліку, а й зберегти за жіночою командою другу сходинку в Кубку націй. Українки випереджають француженок на мізерні 35 пунктів. Поліпшити показники наші спортсмени можуть уже сьогодні, коли відбудеться змішана естафета.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу.

Пхенчхан (Південна Корея)

Жінки. Індивідуальна гонка (15 км). 1. Вільгельм (Німеччина) — 44 хв. 03, 1 сек. (1 промах). 2. Грігорін (Словенія) — +39,5 (1). 3. Бергер (Норвегія) — +46,5 (1)... 12. Вік. Семеренко — +2.01,7 (1)... 16. Підгрушна — +2.34,3 (1)... 21. Хвостенко — +3.16,4 (1)... 26. Вал. Семеренко — +3.49,5 (3)...