Аронія — тискознижувач

18.02.2009

Сьогодні на полицях аптек, супермаркетів та невеличких магазинів можна побачити найрізноманітніших «родичів» традиційного чорного та зеленого чаїв. Пакетовані й розсипні суміші з цілющих трав, сушених ягід, квіток, кореневищ, плодів тропічних фруктів та екзотичних рослин приваблюють своєю оригінальністю й небанальним смаком. Тож не дивно, що цей натурпродукт знайшов багато прихильників.

Але медики попереджають: такі чаї містять багато активних компонентів, які істотно впливають на роботу наших органів та систем: понижують або підвищують артеріальний тиск, розріджують кров або, навпаки, згущують її, пригнічують секрецію шлункового соку чи активізують вироблення соляної кислоти. І якщо трав’яно–фруктовий напій з’являється на вашому столі один–два рази на місяць, на такі нюанси можна і не звертати увагу — великого лиха не буде. Але якщо ви щодня випиваєте по три–п’ять чашок такої заварки, то обов’язково з’ясуйте у спеціаліста, чи не завдає вітамінна рідина шкоди вашому здоров’ю. Навідайтеся до свого терапевта (якщо хронічних захворювань немає) або профільного лікаря (якщо «хроніка» є). Людям із хронічними захворюваннями нирок, особливо із сечокам’яною хворобою, при виборі трав’яних сумішей не обійтися без консультації уролога. А при хронічній виразці та інших недугах системи травлення треба порадитися із гастроентерологом. За бажання можна проконсультуватися у лікаря, який добре знається на траволікуванні. Лише спеціаліст попередить, що індійський щитолисник у великій кількості погано впливає на нирки, а корінь аїру, деревій звичайний і полин гіркий неабияк підвищують кислотність шлунка. Календула ж і звіробій зменшують кислотність.

Так, до складу багатьох трав’яних та фруктових чаїв входить аронія (чорноплідна горобина), яка надає готовому напою кисло–солодкого смаку й насиченого кольору. Користь від її уживання дуже велика! У плодах аронії міститься у півтора–два рази більше мінеральних речовин, ніж у ягодах чорної смородини. А ще — чимало кальцію, молібдену, марганцю та інших важливих для життя людини мікроелементів. Але головна цінність ягід аронії полягає в щедрих запасах вітамінів Р, С, В2, В9, Е та каротину. Окрім того, у ягодах чорноплідної горобини зібрано вдвічі — вчетверо більше йоду, ніж в інших садових культурах. А це дає підстави стверджувати, що ці ягоди можна використовувати для профілактики базедової хвороби — серйозної патології щитовидної залози.

Чорноплідна горобина також корисна при гіпертонічній хворобі перших двох стадій — її здатність понижувати тиск використовують лікарі. Сполуки, що входять до складу ягід аронії, зміцнюють капіляри, виводять із організму надлишок холестерину, радіоактивний стронцій, зміцнюють печінку, покращують відтік жовчі тощо.

Водночас лікування плодами аронії не рекомендується при виразковій хворобі шлунка й дванадцятипалої кишки, при гастритах із підвищеною кислотністю шлунка, при частих закрепах. Не можна захоплюватися цими ягодами і хворим на тромбофлебіти (запалення стінок вен із утворенням тромбів). Також застосування аронії може зашкодити хворим на гіпотонію — у таких людей занадто низький артеріальний тиск, тому понижувати його далі за допомогою чорних ягід небезпечно для життя пацієнта.