От вам і Фак...

18.02.2009
От вам і Фак...

Поляк Томаш Сікора поки не показує результату, гідного лідера загального заліку. (Фото Рейтер.)

Після стартових негараздів із трасою погодні умови в Пхенчхані нормалізувалися. Організатори тепер можуть не хвилюватися, що висока температура завадить проведенню змагань чи розтопить сніговика Нундонгі (саме так називається офіційний талісман чемпіонату в Південній Кореї). Але біатлонний світ спокійно жити не вміє. Ніяк не забувається історія з дискваліфікацією російських спортсменів, яка днями отримала цікаве продовження. Головний тренер збірної Швеції Вольфганг Піхлер заявив, що його команда побоюється їхати в березні на етап Кубка світу в Росію, до Ханти–Мансійська. Зі слів фахівця, його підопічні за останні кілька днів отримали чимало електронних листів з погрозами. Піхлер пов’язує це з жорсткою позицією шведів стосовно покарання спортсменів, упійманих на вживанні допінгу, зокрема, нещодавно дискваліфікованих російських біатлоністів. «Ми дуже хочемо виступити в Росії, адже претендуємо на високі місця. Але хлопці бояться за свої життя, і безпека для нас є головним фактором», — заявив наставник скандинавів.

Разом із цим скандалом уболівальники обговорюють нове ім’я, яке яскраво засвітилося на біатлонному небосхилі після перших стартів чемпіонату світу. Йдеться про 21–річного хорвата Якова Фака. Він уперше заявив про себе ще після індивідуальної гонки в Хохфільцені — тоді представник «небіатлонної» країни фінішував 15–м. Потім була гонка переслідування в Пхенчхані, де хлопець став уже 14–м. А справжню славу хорватові приніс учорашній індивідуальний старт: третє місце й лише 17 секунд відставання від самого Уле–Ейнара Бйорндалена.

Непогану швидкість Яков підкріпив влучністю: всього один промах на чотирьох вогневих рубежах. Тричі «мазав» Бйорндален, але це не завадило йому продемонструвати феноменальну швидкість, перемогти й вийти на другу позицію в загальному заліку Кубка світу. Ще одна така перемога — й він наздожене лідера загального заліку, поляка Томаша Сікору.

Два хибні постріли зробив наш Андрій Дериземля. Саме промах на останній «стійці» позбавив чернігівця медалі, адже з урахуванням штрафної хвилини відставання Дериземлі від лідера склало майже 40 секунд. Був би влучним на четвертому рубежі — став би чемпіоном світу...

Міг претендувати на вище місце й Олександр Біланенко, але його знову підводить стрільба. Найприкріше, що невдалою для Біланенка вийшла легша вправа – стрільба лежачи. Водночас підсумкове 16–те місце Сашка є одним із найкращих результатів сумчанина в цьому сезоні.

Тепер сподіватимемося на успіхи Дери­землі в мас–старті, де він буде єдиним представником України. Романові Примі, В’ячес­лаву Деркачу та Сергію Седнєву для потрапляння до цього виду програми потрібно трішки піднабрати очок: вони перебувають зовсім недалеко від тридцятки найкращих біатлоністів світу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Пхенчхан (Південна Корея)

Чоловіки. Індивідуальна гонка (20 км). 1. Бйорндален (Норвегія) — 52 хв. 28,0 сек. (3 промахи). 2. Штефан (Німеччина) — +14,1 (1). 3. Фак (Хорватія) — +17,1 (1)... 8. Дериземля — +39,1 (2)... 16. Біланенко — +2.00,5 (2)... 46. Прима — +4.27,7 (6). 47. Седнєв (усі — Україна) — +4.29,1 (5)…