Міністри уповільненої дії

17.02.2009
Міністри уповільненої дії

Опозиція може втратити Лавриновича як віце–спікера і Єфремова як голову регламентного комітету. (Фото Укрінформ.)

Урядових ротацій, за які так гаряче взялася коаліція, цього тижня не буде. Верховна Рада зачепить, найімовірніше, тільки одне урядове крісло — міністра фінансів, яке наразі ще значиться за Віктором Пинзеником. «Поки я не бачу ініційованих пропозицій», — сказав учора на брифінгу Голова ВР Володимир Литвин. Вийшовши до журналістів після погоджувальної ради, він висловив прогноз, що ВР візьметься за ротації в уряді вже на наступному пленарному тижні, 3–6 березня.

 

Знову бракує голосів

Причина затримки — в тому що в коаліції немає домовленостей і визначеності. Переговори й торги тривають. Завтра відбудеться новий раунд. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко висловив сподівання, що, «цілком можливо, це питання будемо вносити у четвер». За його словами, кадрові питання мають розглядатися пакетно.

Що ж до Пинзеника, то Регламентний комітет ВР уже розглянув заяву про відставку міністра. На думку Литвина, парламент мусить якомога швидше задовольнити рапорт, «аби вже уряд розумів, що треба терміново подавати відповідну кандидатуру, як мінімум, на вакантну посаду».

Але навіть у такій, здавалося б, простій процедурі, як задоволення заяви про відставку, можуть виникнути проблеми. «Регіонали» заявили, що не підтримуватимуть рапорт Пинзеника: мовляв, ваш уряд — самі й розбирайтеся. Але очільники коаліції стверджують, що така капость не стане трагедією для «уряду меншості». «Трагедії не буде, якщо не звільнять, якщо Партія регіонів не буде голосувати. Знайдуться голоси чи ні — людина написала заяву, вона вже не буде працювати», — сказав БЮТівець Кириленко. Він сподівається, що відставка незгодного Пинзеника відбудеться завдяки голосам інших фракцій.

І які ж це «інші фракції»?

В умільців читати між рядками немає й крихти сумніву, що йдеться про фракцію Компартії. Представники коаліції покладають на голоси «симоненківців» особливі сподівання під час планованих кадрових ротацій.

Ідея змінити першого віце–спікера — теж із цієї опери. Нагадаємо, у ВР уже зареєстровано проекти постанов про звільнення «регіонала» Олександра Лавриновича з посади першого заступника Голови ВР, а також Олександра Єфремова — з голови Регламентного комітету. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович обіцяв усіляко боронити соратників. На його думку, ініціатива коаліціянтів — це наступ на права опозиції й порушення домовленостей, які існували на початку роботи цього парламенту.

Віктор Федорович багатозначно додав, що 175 народних депутатів, які є у фракції Партії регіонів, «здатні захистити права опозиції, але, на жаль, у нас не вистачає більшості, щоб захистити український народ». Чи йдеться про те, що «регіонали» можуть влаштувати в сесійній залі чергове блокування? Тиждень покаже.

Тим часом і за Лавриновича, і за Єфремова заступився Володимир Литвин. «Від таких дій країна втрачає свідомість, а керівники добре себе почувають», — сказав спікер. Узагалі стають помітні спроби Литвина грати самостійну гру. Днями він також звернувся до уряду із закликом внести свою програму на затвердження ВР.

Сам Олександр Лавринович ствер­джує, що його посада — це «додатковий приз для тих, хто візьме на себе зобов’язання голосувати так, як буде потрібно уряду». Уособленням такого «призу» може стати комуніст Мартинюк.

Президент проти ротацій

Учора з приводу можливих кадрових ротацій висловився секретаріат Президента. Віктор Ющенко вважає, що зараз недоцільно міняти міністрів. «Президент України не підтримує ініціативу Прем’єр–міністра займатися посадовим торгом у період бюджетної кризи. На думку Президента, такий підхід є як мінімум безвідповідальним», — переказала позицію Ющенка прес–секретар Ірина Ванникова.

Глава держави також вважає, що заява міністра фінансів Віктора Пинзеника — це «громадянський вчинок принципової людини», який має стати знаковим для самодостатніх і принципових міністрів.

Опоненти коментують слова глави держави в тому ключі, що ротації обов’язково зменшать кількість «ющенківців» у Кабміні: на зміну лояльним до Банкової урядовцям прийдуть «тимошенківці», ставленики коаліційної частини «НУНС».

 

ПРАВИЛА ГРИ

Без міністрів — зате з регламентом

Голова парламенту за своїм підписом оприлюднив закон про організацію і порядок діяльності Верховної Ради (іншими словами — регламент). Це перший випадок, коли закон оприлюднюється без підпису Президента, відтоді як в Україні проведено конституційну реформу.

Закон було прийнято ще 8 квітня 2008 року. Президент наклав на нього вето, але восени Верховна Рада подолала вето. Глава держави знову повернув цей закон до парламенту — через те, що акту було присвоєно інший номер. Два тижні тому ВР іще раз подолала вето Президента. 13 лютого Президент повернув закон до парламенту без підпису і з пропозицією опублікувати його за підписом Голови Верховної Ради, повідомила прес–служба ВР.

Тіло скандального закону містить одне речення: «Організація і порядок діяльності ВР... встановлюється Конституцією.., законами про статус народних депутатів..., про комітети ВР..., про тимчасові спеціальні і тимчасові слідчі комісії ВР... та регламентом».

 

ВИБОРИ–2009

«Файне місто» Тернопіль — нефайні вибори

Фракція БЮТ наполягає на тому, аби сьогодні на пленарному засіданні Верховна Рада прийняла рішення про скасування виборів до Тернопільської облради і зняти з розгляду звіт комісії ВР щодо тернопільських подій. ВО «Свобода», яке вважається одним із лідерів на виборах до облради, заанонсувало на сьогодні пікетування парламенту. На думку «тягнибоківців», БЮТ хоче скасувати вибори, бо не має шансів отримати більшість в облраді. «Політичні сили, які входять до коаліції, не повинні ставити свій страх програти вибори вище конституційного права громади Тернопілля обрати достойну місцеву владу», — йдеться у заяві «Свободи».