Погоду в Києві робить південь

17.02.2009
Погоду в Києві робить південь

«Азовець» Сергій Ліщук не шкодував колишнього одноклубника Кенана Байрамовича. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

На «фінал чотирьох» Кубка країни Національна федерація знову одночасно зібрала найкращі чоловічі й жіночі клуби. Щоправда, свято баскетболу чимало втратило від проведення у скромному столичному залі «Меридіан». У п’ятницю вболівальники не палали бажанням добиратися майже на околицю Києва, та ще й викладати по 30—50 гривень за можливість побачити «прохідні» півфінали (до того ж усі матчі у прямому ефірі показував «Мегаспорт»). А от на вирішальний двобій чоловіків арена БК «Київ», що вміщує 800 глядачів, не змогла прийняти всіх бажаючих. Місць бракувало і вболівальникам, і журналістам, і навіть гравцям команд — учасниць «фіналу чотирьох».

Торік у Сумах усе виглядало значно привабливіше. Але, очевидно, в часи фінансової кризи інші клуби приймати турнір не хотіли, а ФБУ на оренду Палацу спорту не розщедрилася. Хай там як, від передислокації володарі призів не змінилися — трофеї знову дісталися тим самим клубам із півдня країни.

 

Спокійна прелюдія до фіналів

Розпочали баскетбольний уїк–енд чоловіки. У першому півфіналі «Азовмаш» легко розправився з «Пульсаром», після чого наставник азовців Рімас Гірскіс привітав... команду з Рівного — з тим, що вона взагалі пробилася до такої почесної компанії. А одного з лідерів маріупольців, Сергія Ліщука, трохи помучила ностальгія, адже саме в «Пульсарі» він починав шлях у великому баскетболі.

Не було сумнівів стосовно переможця й у другому матчі п’ятниці. Надія «Хіміка» на те, що «Київ» не встиг відпочити після двобою на Кубок виклику в середу в Болоньї, не виправдалася. Склад клубу з Південного після недавньої «чистки рядів» не спроможний на рівну гру з лідером суперліги.

Так само розминочними вийшли суботні півфінали для двох найкращих жіночих команд, що виступають у вищій лізі чемпіонату України під егідою ФБУ, — запорізької «Козачки» й столичного ТІМ–СКУФа. До речі, в цьому турнірі взагалі грають чотири клуби, тож їхня участь у «фіналі чотирьох» сумнівів не викликала.

Вершки насамкінець

Брак інтриги у два попередні дні баскетболісти сповна компенсували в неділю у вирішальних двобоях. І жіночий, і чоловічій фінали розгорталися за однаковим сценарієм: київська команда програє гостям стартовий відрізок, титанічними зусиллями наздоганяє суперника, але в завершальні секунди таки поступається.

Перша половина зустрічі панянок навівала нудьгу — перевага досвідчених гравців «Козачки» (Сильянової, Ісаченко, Ко­заченко, Бірюк) над молодими «скуфівками» сумніву не викликала. У запоріжанок особливо виділялася американська центрова Чаріті Єгенті, яка господарювала під обома кошиками, — на її рахунку 14 підбирань.

Проте у великій перерві наставниця киянок Марина Ткаченко знайшла потрібні слова для своїх підопічних, і вони організували справжнє переслідування. Після фантастичного триочкового кидка Інни Кочубей ТІМ–СКУФ вийшов уперед, а ще одним «маленьким дивом» дівчина перевела гру в овертайм, коли її партнерки вже поступалися. Однак досвід і холоднокровність команди Юрія Велігури сповна проявилася в додатковій п’ятихвилинці, коли знову нагадала про себе чемпіонка Європи 1995 року Наталія Сильянова. Наставник володарок Кубка країни подякував дівчатам за те, що вони виграли, попри непросте фінансове становище клубу.

Не зміг залишити в столиці Кубок України і чоловічий київський клуб. Попри те, що у «вовків» відновився лідер — американець Клей Такер, його зусиль виявилося замало проти командної взаємодії «Азовмаша». Хоча треба віддати належне характеру підопічних Саші Обрадовича — господарі ліквідували відставання в 12 очок і мали всі шанси перемогти.

Як пізніше сказав сам сербський фахівець, його підопічні не виконали установку на останні секунди. Ведучи в рахунку 74:72, вони — замість того, щоб порушити правила (у «Києва» було всього два командні фоли), дозволили кинути з–за дуги литовцю Ярутісу. Саме два «трюльники» Роландаса й забезпечили маріупольцям кубок.

Трофеями організатори намагалися нікого не обділити — навіть придумали «призи глядацьких симпатій» баскетболістам «Пульсара» й «Чайки». У нагородженні брали участь головні тренери збірних України — Валентин Мельничук і Володимир Брюховецький, а також плавчиня Яна Клочкова. Залучити ж до церемонії футболіста київського «Динамо» Мілоша Нінковича не вдалося — він вчасно утік...

 

ТАБЛО

ХІІ Кубок України. «Фінал чотирьох» (Київ, 13–15 лютого)

Чоловіки. Півфінали. «Азовмаш» — «Пульсар» — 84:55 (Скутельник (18), Ель–Амін (16) — Брянцев (13)), «Хімік» — «Київ» — 60:85 (Чанак (14) — Дроздов (15)).

Фінал. «Азовмаш» — «Київ» — 75:74 (16:16, 24:15, 17:22, 18:21; Ель–Амін (23), Томпсон (20) — Байрамович (17), Дроздов (14)).

Жінки. Півфінали. «Козачка–ЗАлК» — «Чайка» — 97:66 (Бірюк (27), Сильянова (22) — Панченко (14)), ТІМ–СКУФ — «Олімп–НАЕК» — 95:64 (Кочубей (21), Мазниченко (18) — Білозерова (11)).

Фінал. ТІМ–СКУФ — «Козачка–ЗАлК» — 90:91 ОТ (15:25, 17:20, 21:16, 29:21, 8:9; Красникова (29), Дорогобузова, Кочубей (по 22) — Єгенті (26), Бірюк (20)).

Найкращі в номінаціях:

захисники — Пенн («Київ»); Кочубей (ТІМ–СКУФ);

форварди — Дроздов («Київ»); Красникова (ТІМ–СКУФ);

центрові — Ліщук («Азовмаш»); Єгенті («Козачка»);

найкорисніші гравці (MVP) — Ель–Амін («Азовмаш»); Бірюк («Козачка»).

 

А ТИМ ЧАСОМ У НБА...

Матч усіх зірок (Фінікс).

«Захід» — «Схід» — 146:119 (Брайант (27), Стаудмайєр (19) — Джеймс (20), Уейд (18)).

Стартові п’ятірки.
«Захід»: Брайант («Лейкерз»), Стаудмайєр («Фінікс»), Яо Мін («Х’юстон»), Данкан («Сан–Антоніо»), Пол («Нью–Орлеан»).
«Схід»: Уейд («Маямі»), Гарнетт («Бостон»), Ховард («Орландо»), Джеймс («Клівленд»), Айверсон («Детройт»).