Художник із козацькою душею

11.02.2009
Художник із козацькою душею

Козацький автопортрет Костянтина Лавра.

Подив і захоплення в людини може тривати більш як 20 років. Кажу щиро, тому що добре пам’ятаю, як 1988 року в журнал «Барвінок» прийшов молодий, у творчості своїй ні на кого не схожий Кость Лавро. Світлої пам’яті Василь Моруга, поет і перекладач, тоді — головний редактор дитячого журналу, представив колективу художника, роботи якого приємно здивували всіх. Адже з’явилися оригінальні, свіжі, неповторні, справжні малюнки для дітей. Проте чи не головне в тих малюнках було те, що їхня українськість вгадувалася з першого погляду. Формально — жодних вишиванок на всі груди, похилених хаток під стріхою чи сивовусих дідів... Але дух нашої нації дивовижним чином наповнював усіх персонажів казок — народних і авторських — створених пензлем Костя Лавра. Так могла малювати лише людина, глибоко закорінена у свою культуру, яка знала всі її зразки графіки, малярства — від іконопису часів княжої доби, гравюр Київської лаврської школи й кола митців славетної Могилянської академії, й аж до творів Георгія Нарбута та українських художників нонконформістів 1960—1980–х років.

Нині ми майже звикли до мистецьких образів Костя Лавра, який за проминулі роки, за насичений подіями час, став справді класиком українського мистецтва. Його феноменальні ілюстрації до Євангелія для дітей, вражаючі образи героїв Шевченкових «Гайдамаків», чудові втілення персонажів народних казок, що, здається, народилися разом із текстами, знайомими всім з дитинства — все це результат наполегливої, напруженої, щоденної праці, вимогливості до себе — як і належить справжньому митцеві.

Згадайте хоча б відомого казкового зайчика, намальованого Костем Лавром, який сидить серед справжньої «нашої» зими — такий собі щирий український образ... Згадайте зображення котів, лисичок чи вовків, створених Костем Лавром: їхня абсолютна упізнаваність — чи не найперша ознака високого таланту митця.

Талант Лавра давно помічений у світі — він володар кількох престижних міжнародних нагород, його визнано кращим художником країн СНД 2007 року. Книги, ілюстровані Костем Лавром, ідуть до дітей і дарують їм найголовніше у житті — радість від спілкування з казкою, радість від споглядання героїв, які постали перед маленькими читачами саме в тих образах, які вони й уявляли чи бажали уявити. Крім таланту, істинно Божого дару, Кость Лавро має ще одну незамінну якість справжнього митця: оту дитинність, ясний і незатьмарений погляд на світ, який так намагається збергти кожен художник.

Кость справді дивиться на світ, як дитина — чисто і ясно, прозоро, з вічним подивуванням. І саме тому його великі й малі картини, ілюстрації до книжок різних авторів, монументальні розписи, роботи в галузі геральдики, овіяні непідробною свіжістю погляду і позначені високо фаховим виконанням.

Одні з улюблених образів мистецтва Костя Лавра — козаки і дотичні до них теми козацтва. Тут Лавру, здається, нині немає рівних у сучасному українському образотворчому мистецтві. Завжди позначена глибокою авторською проробкою, тема козацтва — чи то в книжкових ілюстраціях, чи в інших зображеннях — є наріжною, рідною, глибоко вивченою й майстерно відтвореною автором. Кость — справді митець із козацькою душею: вільнолюбною, обдарованою милістю Божою, розкутою, дотепною і шляхетною.

Зображення, створені рукою цього художника (кажучи простою мовою захопленого споглядача мистецтва), зокрема візуалізація козаків і козацтва у виконанні Костя Лавра заворожує, бо є настільки, з одного боку — феноменально органічною, а з другого — неповторно суб’єктивною (у хорошому сенсі), що «відійти» від створених митцем образів уже неможливо.

Утім казкові герої, яких любовно подає маленькому читачеві й глядачеві Кость Лавро, є глибоко оригінальними. Варто лише згадати не тільки численні ілюстрації до книжок видавництв «Грані–Т», «А–Ба–Ба–Га–Ла–Ма–Га» та інших, а й, сказати б, монументальні роботи Костя Лавра в Київському театрі ляльок. Діти, надзвичайно вдячні глядачі й спостерігачі, завжди зупиняються перед розписами стін театру, виконаними Костем. Ті зображення доводять, що майстрові під силу не лише камерні, вишукані роботи, а й монументальні праці, які мають енергетику добра, казковості, доброти й щирості, притаманні й самому Костеві Лавру як людині.

Цікавий штрих до широти зацікавлень майстра: Кость Лавро, спираючись на історичні джерела, суворі традиції геральдики, відтворив, а, по суті, — створив заново, герб його рідних Броварів. Тепер броварчани можуть пишатися не лише знаменитим земляком, а й наново отриманим гербом, без якого місто наче й не є справжнім містом...

Знаю, що зараз Кость Лавро в нових творчих пошуках, у новій роботі: він ілюструє книжки для малюків і школярів. Але маю розкрити невелику таємницю майстра, який давно вже заслуговує на визнання незалежною Україною, — Кость Лавро незабаром розпочне роботу над створенням, ілюструванням і концепцією однієї науково–популярної книги природничої тематики. І це буде ще одна грань творчості Майстра з великої літери.

Олесь ІЛЬЧЕНКО