Рятівна соломинка

11.02.2009

Звичну для післяжнив’я картину — палаючі стерня і солома — цьогоріч навряд чи можна буде побачити на полях Гуляйпільського району. Бо, пардон, навіщо ж знищувати те, що здатне дати чималий зиск? Першими це зрозуміли мешканці села Полтавка і задіяли на місцевому навчально–виховному комплексі унікальну для регіону котельню.

«Коефіцієнт корисної дії котельні дорівнює 82 відсоткам, — розповів кореспонденту «УМ» голова Гуляйпільської райдержадміністрації Олександр Дудка. — Її унікальність полягає в теплогенераторі, який працюватиме на соломі. А цього добра на полях завжди досхочу. Вартість пілотного проекту — близько півмільйона гривень. Для казни району це майже «непідйомна» сума, тому замовником нової котельні став відділ капбудівництва адміністрації обласної».

Присутній на запуску важливого соціального об’єкта керівник апарату Запорізької ОДА Роман Дригинич уточнив, що половину необхідних коштів удалося «вибити» з бюджету державного. Позаяк на придбання вугілля для школи, де навчається близько ста учнів, щороку витрачалося майже 200 тисяч бюджетних гривень, а 400—450 тонн соломи обійдеться у максимум 80 тисяч, то термін окупності нової котельні обмежується кількома роками. Акцентують фахівці й на екологічному чиннику задіяння теплогенераторів із «рятівних соломинок» (можна використовувати й інші відходи).

Суттєво і те, що, як сказав директор Полтавського НВК Сергій Найденко, у класах ще ніколи не було так тепло: «Замість звичних п’ятнадцяти тепер маємо плюс 25 градусів». Відтак альтернативний спосіб опалення соціальних об’єктів місцева влада планує задіяти і в інших селах. Бо ж тільки у господарствах Гуляйпільського району щороку одержують близько ста тисяч тонн соломи, принаймні половину якої спалювали на стерні.