Від уколу не втечеш!

07.02.2009
Від уколу не втечеш!

Сьогодні безкоштовне щеплення проти кору отримують тільки діти. «Дорослої» вакцинації в поточному році не буде. (Фото з сайту www.medarticle.moslek.ru.)

Недовірливе ставлення українців до кампанії з додаткової імунізації проти кору та краснухи можна зрозуміти. Медики розпочали масштабні дії без належної роз’яснювальної роботи й раніше заанонсованого терміну. До того ж вакцина не була сертифікована у нашій країні. Сьогодні ці недоліки визнають і лікарі, і працівники МОЗу. Тому наступну кампанію планують провести не «з наскоку», а після нормальної інформаційної підготовки — власне, як це робиться в усіх цивілізованих країнах. Препарат, який використовуватимуть для імунізації українців, наші спеціалісти виберуть після тривалого вивчення ринку. Щоправда, платити за це задоволення Україні доведеться з власного бюджету — ЮНІСЕФ не буде купувати для нас вакцину після того, як перша багатомільйонна партія полетіла на смітник. Точніше, у вапно...

 

У 2010–2011 роках на українців чекає чергова епідемія

Після багатьох експертиз, нарад, міжнародних конференцій та дискусій у великих і малих лікарнях українські медики дійшли висновку, що без додаткового щеплення проти кору та краснухи нас невдовзі «накриє» хвиля епідемії. І станеться це як не у 2010, так у 2011 році. За прогнозами вітчизняних та міжнародних експертів, тоді лікарям доведеться приймати тисячі пацієнтів із цими інфекційними захворюваннями, а сотні людей перебуватимуть у важкому стані й потребуватимуть невідкладної допомоги. Зараз пацієнтів із таким діагнозом реєструють нечасто, але це нормальне «затишшя перед бурею», пояснюють епідеміологи. Далі буде інша ситуація.

«Сьогодні ми маємо спад захворюваності на кір, і це нормальний епідемічний процес, — каже директор Департаменту материнства, дитинства і санітарного забезпечення МОЗ Раїса Моїсеєнко. — Останнє збільшення кількості хворих ми мали у 2005–2006 роках, а наступний спалах, як завжди, приходить через 5–6 років. Відповідно, ми очікуємо цей спалах у 2010–2011 роках. Дуже важливо його не допустити. Для цього необхідно провести додаткову вакцинацію людей, які не мають імунітету до цих інфекцій. А це близько 15 відсотків населення України, переважно особи віком від 15 до 29 років. Тому ми розробляємо нову тактику проведення додаткової імунізації, щоб устигнути провести кампанію до того, як українці почнуть масово хворіти».

За офіційними даними, близько 85% українців має імунітет до кору. Це означає, що в Україні залишається 15% людей, які не мають імунітету до цього захворювання, — цілком достатньо для появи масштабних спалахів і для збереження циркуляції вірусу в популяції. Для того щоб виявити всіх людей, які не мають імунітету проти кору, треба проводити лабораторні дослідження з використанням тест–систем і лабораторій, якість яких підтверджена. Такий спосіб боротьби з кором є дуже витратним, не має економічного та наукового обґрунтування і не проводиться у жодній країні світу. Тому українські спеціалісти планують провести вакцинацію того прошарку суспільства, який найбільше ризикує захворіти на кір.

Лікарі, як і в 2007 році, наголошують на важливості одночасного щеплення молоді від двох інфекцій одночасно. Річ у тім, що навіть спеціалістам буває дуже важко розрізнити кір і краснуху, а лікування цих захворювань не є тотожним. Крім того, вакцина проти кору захищає від зараження саму людину, а набутий імунітет проти краснухи рятує від каліцтва і смерті ще не народжених хлопчиків та дівчаток. Як зазначає Раїса Моїсеєнко, синдром вродженої краснухи характеризується надзвичайно важкими вадами розвитку дитини, часто несумісними із життям. Захистити від такого лиха жінку може тільки щеплення чи абсолютно стерильне середовище і відсутність будь–яких контактів з імовірними носіями інфекції. Зрозуміло, що останній варіант є реальним далеко не для всіх.

«Учасники науково–практичної конференції на тему: «Актуальні питання щодо проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні» резюмують, що в Україні залишаються сприй­нятливі до кору та краснухи групи населення, що несе загрозу виникнення спалахів захворювань і ризик появи випадків вродженої краснухи. А це, зауважте, декілька десятків тисяч наших громадян, — зазначає заступник міністра МОЗ Василь Лазоришинець. — Тому зберігається необхідність ліквідації цих захворювань шляхом проведення позапланової додаткової імунізації. Українські та іноземні експерти з’ясували, що смерть підлітка з Краматорська просто збіглася в часі з проведенням вакцинації і не пов’язана зі щепленням проти кору та краснухи. Враховуючи це, МОЗ буде звертатися до Президента, Верховної Ради й Кабміну й інформувати про неможливість завершення кампанії в 2009 році через недостатню готовність суспільства. Водночас МОЗ рекомендуватиме провести ліквідацію кору. Чи погодиться Президент та уряд із рекомендаціями МОЗ, вирішувати їм. Медицина своє слово вже сказала».

Медична акція «утилізація»

Українцям не треба боятися, що горезвісна вакцина індійського виробництва, яка потрапила до кабінетів щеплень без належної сертифікації, використовуватимуть й надалі. Сьогодні препарат лежить «під арештом» у медичних холодильниках по всій країні, але невдовзі ампули «помруть» не своєю смертю. Як розповів журналістам Василь Лазоришинець, якщо вакцину не використають до того, як мине її термін придатності (тобто до вересня цього року), то її ліквідують. За даними санітарної служби, у процедурі немає нічого складного: препарат слід подрібнити та знезаразити будь–яким дезінфікуючим розчином, хоч би й хлорним вапном.

А до вересня цього року індійську вакцину точно не використають, бо, за словами пана Лазоришинця, до неї виникла занадто велика недовіра в нашому суспільстві: «Тому, як не прикро і для ВООЗ, і для нас, препарат доведеться ліквідувати. І чималі гроші на закупівлю вакцини для наступної кампанії (а це десь 60–70 мільйонів гривень) доведеться шукати в бюджеті України. Нас уже попередили, що Україна може більше не очікувати фінансової підтримки від міжнародних організацій стосовно цього. Тому що якісна вакцина, яка допомогла б запобігти захворюваності на кір та краснуху мільйонів громадян, не була використана за призначенням. Тим більше що сьогодні у світі є 20 чи 30 менш економічно розвинутих країн, які потребують такої гуманітарної допомоги більше, ніж ми».

Утрачених грошей, звісно, шкода, але фахівці визнають, що на початку минулої кампанії з імунізації було допущено забагато «ляпів». Тому, як говорить Раїса Моїсеєнко, Україні треба доопрацювати тактику проведення імунізації. «Як буде враховуватися, чи була щеплена дитина, чи ні, чи хворіла на кір, чи ні? Людям якого віку треба буде зробити щеплення, які терміни проведення вакцинальної кампанії? Відповіді на всі запитання дадуть фахівці. Але вже сьогодні ми однозначно можемо сказати — це точно буде не 2009 рік. І, на жаль, не 2010 рік, бо ми не встигнемо провести масову завакцинальну кампанію, щоб змінити бачення суспільства, ставлення кожного громадянина до щеплення, щоб заохотити людей до додаткової імунізації, як це зробило багато країн світу. Якщо цієї роботи не провести, люди не будуть приходити до вакцинальних кабінетів. А коли нам не вдасться вакцинувати 95 відсотків того прошарку населеня, який найбільше ризикує захворіти на кір та краснуху, ця кампанія просто не матиме сенсу. Тоді рівень загального імунітету буде недостатнім для того, щоб ми могли говорити про повну ліквідацію цих захворювань у нашій країні».

 

ВАРТО ЗНАТИ

Синдром вродженої краснухи, що спостерігається під час спалаху інфекції, становить 0,6—2,2 випадка на 1000 народжених малят. До того ж для того, щоб інфекція вразила плід, зовсім не обов’язково, щоб у вагітної були помітні симптоми краснухи. Фатальним може бути звичайний контакт із хворою людиною, який часто залишається для жінки непоміченим. Вірус краснухи потрапляє до плоду через плаценту з кровотоком матері. Для вродженої краснухи характерні такі аномалії розвитку плоду, як катаракта, мікрофтальм, ретинопатія, помутніння рогівки, вади серця, низька маса тіла при народженні. Крім зазначених синдромів, можуть мати місце мікроцефалія, глаукома, розщеплення піднебіння, гепатит, міокардит, менінгоенцефаліт, ураження вестибулярного апарату, вади сечостатевих органів, дерматит, тромбоцитопенія, гемолітична анемія, деформація вушних раковин, косолапість тощо. Лікарі наголошують, що запобігти вродженій краснусі можна тільки шляхом вакцинації широких верств населення.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Передостанній спалах кору в Україні зареєстрований у 2001–2002 роках. Тоді захворіло понад 24 тисячі осіб. За період спалаху кору в 2005–2006 роках зареєстровано 5 летальних випадків. Якщо у 2005 році було зареєстровано 2392 випадки кору, то у 2006 році захворіло понад 42,7 тисячі осіб. Епідемічною особливістю цього процесу була його висока інтенсивність, реєстрація захворюваності у всіх регіонах та те, що 65% випадків фіксувалися серед людей віком 16–29 років. Крім того, в Україні спостерігається постійно високий рівень захворюваності на краснуху — щороку в нас реєструють понад 15 тисяч хворих на цю інфекцію.