Кабмін уцілів, але голови полетять

07.02.2009

Хоча Верховна Рада й не змогла висловити недовіру урядові, деякі міністри незабаром таки позбудуться посад. Коаліція збирається підчистити урядові лави, і візьметься за це вже найближчим часом. Головні претенденти на виліт — міністри від «Нашої України».

«Думаю, що наступної п’ятниці на раді коаліції ми розглянемо питання кадрових ротацій в уряді, — спрогнозував голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Нам головне, щоб у нас було посилення. Не просто розглянути якусь кандидатуру, а підсилювати кожен напрямок». За повідомленням інтернет–видання «Ліга», соратник Тимошенко підтвердив, що мішенню кадрових змін буде квота «Нашої України — Народної самооборони». «У нас [БЮТ] є Прем’єр, у нас є перший віце–прем’єр, у нас є такі могутні тяглові сили, що ми можемо навіть там, де міністр недопрацьовує, на собі витягнути. А квота інших представників коаліції — це вже питання до них», — сказав Іван Кириленко. Нагадаємо, що половина міністрів уряду — «нашоукраїнці»; вони очолюють гуманітарні та соціальні напрями.

Питання про ротацію кадрів актуалізувалося позавчора, під час розгляду у парламенті резолюції недовіри урядові — під час звіту Прем’єр–міністр пообіцяла кадрові зміни, якщо її Кабмін залишиться дієздатним. Водночас після того, як за недовіру Тимошенко не проголосувала група В’ячеслава Кириленка, деякі експерти пов’язали це з бажанням екс–лідера «НУНС» зберегти «нашоукраїнців» на високих посадах у виконавчій владі.

Згідно з Конституцією, Верховна Рада звільняє і призначає міністрів за поданням Прем’єр–міністра. Напевне, з відставкою урядовців проблем не буде — тут коаліцію можуть підтримати й опозиційні фракції. А от під час призначень доведеться напружитися, тим більше що й суто номінально в коаліції нема більшості. Народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв у коментарі газеті «Дєло» сказав, за призначення урядовців доцільно було б голосувати пакетом.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр–міністр скасувала селекторну нараду з головами обласних держадміністрацій, присвячену питанням кредитування агропромислового комплексу. Зробивши вчора вранці перекличку, Юлія Тимошенко виявила, що на нараді присутні тільки «губернатори» Тернопільської, Полтавської, Івано–Франківської областей і голова Ради міністрів Криму. Прем’єрка заявила, що решта керівників не вийшла з нею на зв’язок за вказівкою Президента.

Учора ж Юлія Тимошенко вилетіла до Мюнхена для участі у 45–й міжнародній конференції з безпеки. Нагадаємо, відрядження Прем’єр–міністра до Німеччини мало початися у четвер, але Тимошенко відклала його, щоб відзвітувати перед Верховною Радою. Однак участь України в цій конференції, за словами Прем’єра, є дуже важливою. Як повідомила ЮВТ на прес–конференції перед від’їздом, з усіх тем, які обговорюватимуть у Мюнхені, для України головними є протидія впливу світової кризи, енергетична безпека і колективна система безпеки.

Загалом у конференції у Мюнхені беруть участь 13 глав держав і урядів, 46 міністрів і шість керівників міжнародних організацій, зокрема Генсекретар НАТО Яап де Хооп Схеффер і Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана.