Валідолу вистачить на всіх

07.02.2009
Валідолу вистачить на всіх

Андрій Міхнов і Олександр Побєдоносцев атакують Луку Ансольді. (Фото Рейтер.)

Боротьбу за єдину путівку на Олімпійські ігри–2010 у Ризі збірна України почала з перемоги над італійцями. Непоступлива апеннінська команда на чолі з канадським тренером Ріком Корнаккія добре знайома нашим хокеїстам. У запеклій дуелі на чемпіонаті світу 2006 року у тій же столиці Латвії наші здолали «Скуадру адзурру» з рахунком 4:2. Той матч запам’ятався кількома бійками й загалом 94 хвилинами штрафу. Утім за рік на етапі Кубка виклику у Франції італійці взяли переконливий реванш — 5:1. Позавчорашнє ж протистояння довело, що відтоді зміни на краще відбулися в нашій команді. Принаймні рахунок на табло підтвердив, що хокейна Україна сильніша за Італію. Підопічні Олександра Сеуканда зроби­ли значно більше кидків по воротах суперника (36 проти 24) і мали перевагу впродовж усього матчу. Кілька разів «синьо–жовті» не реалізували чудові гольові можливості, зокрема Андрій Срюбко влучив у стійку воріт.

Головним героєм матчу став форвард Сергій Варламов. Колишній гравець НХЛ із непростим характером, який нині захищає кольори пітерського СКА, двічі вдало замикав передачі на «п’ятаку». Ще одного разу незграбністю голкіпера Томаса Трагуста скористався Олександр Матерухін. Крайній нападник мінської «Юності», зробивши найбільше кидків у лавах обох команд (п’ять), таки досяг свого на добиванні.

Той факт, що тривалий час рахунок був «слизьким» (1:0), як і те, що українці впродовж 26 секунд примудрилися пропустити дві шайби, свідчить лише про нервове напруження. Коли на табло світилося 3:0, наш воротар Ігор Карпенко дещо розслабився, як і оборонці, котрі дозволили італійцям кидати з близької відстані.

Утім усі розуміли, що перша перемога — не привід для радості. Адже, як сказав після гри Сеуканд, на цьому турнірі кожен матч як фінальний, і єдина поразка позбавляє команду путівки до Ванкувера–2010. Тренер пообіцяв усім вживання валідолу й надалі.

Учора ввечері збірна України провела найважливіший двобій на льоду «Рига арени» — з господарями майданчика. Його переможець на 90 відсотків гарантував собі поїздку на Олімпіаду.

 

ТАБЛО

Олімпійський кваліфікаційний турнір

Група F (Рига). Україна — Італія — 3:2 (1:0, 0:0, 2:2; Варламов, 15 (більш.), 53; Матерухін, 55 — Сканделла, 56; Рамозер, 56), Латвія — Угорщина — 7:3 (1:1, 3:2, 3:0).

Група Е (Ганновер). Німеччина — Японія — 7:1, Австрія — Словенія — 4:3 ОТ.

Група G (Осло). Норвегія — Казахстан — 2:1, Франція — Данія — 2:1 ОТ.

* * *

Чемпіонат України. «Ватра» — «Компаньйон» — 1:12.

* * *

НХЛ. «Сан–Хосе» — «Кароліна» — 3:4 Б (Бабчук «К» — 25.50, 2 кидки, «–1»).