По пояс у популізмі

03.02.2009
По пояс у популізмі

Вони вже давно не зустрічалися й не обговорювали ситуацію віч–на–віч. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Ціни в магазинах деруться вгору все активніше, власники гривневих депозитів у банках витрачають останні готівкові одиниці на з кожним днем дорожчий «корвалол», бюджетники й пенсіонери з острахом чекають дня можливої невидачі зарплат і пенсій, погляди всієї країни з жахом звернуті на зловісний друкарський верстат у Нацбанку, від швидкості роботи якого залежить ступінь знецінення національної валюти. А Президент і Прем’єр–міністр знову обмінялися заявами — цього разу вже без «еківоків» і евфемізмів. Віктор Ющенко розкрив народу очі на те, хто винен у швидкісному польоті української економіки в тартарари. Після чого Юлія Тимошенко просто в ці розплющені народні очі заявила, що нікуди наша економіка разом із обивательськими фінансами не летить і, швидше, навпаки — прогулюється в райських кущах.

Держказначейство, яке ще станом на 26 січня публікувало дані про те, що бюджет на січень виконаний на рівні 44,5 відсотка, вустами його голови Тетяни Слюз підтвердило: уже є всі 101. Екс–голова Державної митної служби Валерій Хорошковський в ефірі телеканалу «Інтер» заявив, що заради вибивання коштів, яких таки катастрофічно не вистачало, «нагнули» всіх і вся. При цьому чи й справді ті кошти вдалося вибити — це ще велике питання.

 

Президент — Прем’єру: «Досить брехати!»

Увечері п’ятниці в ефірі кількох загальнонаціональних телеканалів Віктор Ющенко звернувся до народу з «чіткою і правдивою оцінкою економічної, бюджетної і фінансової ситуації в Україні». В. Ю. наголосив, що «в державі — повністю розбалансована фінансова система, свідомо руйнуються дер­жавні інституції через брак фінансування». «У парламенті стався справжній шабаш навколо Національного банку. Намір, безумовно, був один: отримати доступ до друку грошей, щоб покрити недостачі державного бюджету. Це може при­звести до небаченої інфляції і завершитися соціальною катастрофою».

За словами глави держави, українська промисловість зупиняється. Після того, як Прем’єр уклала в Москві не вигідні для України газові домовленості, у 2009 році ми повинні заплатити за газ на 25 мільярдів гривень більше, ніж у 2008–му. Оскільки вартість транзиту не змінилася, отримати додаткові ресурси для проплати за газ можна лише через підняття цін для споживачів на внутрішньому ринку.

«Зараз дорога кожна хвилина. Я вимагаю негайно внести зміни до Державного бюджету на 2009 рік. Це — єдиний спосіб виправити становище, — наголосив Ющенко. — Шановна Юліє Володимирівно, ви свідомо заклали в бюджет всі завищені показники та обіцянки, які не можете виконати сьогодні».

Також В. Ю. звернувся «до кожного депутата з більшості Юлії Тимошенко», вказавши на те, що вони підтримують популізм, який «завтра обернеться невиплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і цілої низки соціальних допомог». «Я підкреслюю — повну відповідальність відповідно до Конституції за економічне становище, за зрив бюджетного процесу, за руйнацію банківської системи несе особисто Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Дійшовши до критичної межі, їй не вдасться сховатися в опозиції. Досить брехати», — попередив Президент, від імені всієї країни висунувши до уряду й парламенту вимогу «негайно підготувати чесний бюджет, де видатки будуть відповідати можливостям економіки». Усіх співвітчизників глава держави закликав до спокою і пообіцяв застосувати всі необхідні в умовах кризи важелі, щоб був ухвалений реалістичний бюджет.

Прем’єр — Президенту: «Ви не той лідер»

Юлія Тимошенко відреагувала швидко і без зайвих сентиментів. «Так зване звернення Ющенка до народу — це суміш неправди, паніки та істерії, — сказано в заяві, опублікованій уже за якісь півтори години на сайті уряду. — Усі люди побачили, що Президент — це не той лідер, якого вони потребують у час, коли Україна проходить випробування на міцність під ударами потужної всесвітньої економічної кризи».

«Маю сумну для Президента та оптимістичну для країни новину: незважаючи на кризу, державний бюджет за січень перевиконано, — тішиться Прем’єр. — Зарплати бюджетникам та пенсії виплачені і надалі будуть виплачуватися вчасно та в повному обсязі. Ціни на газ для населення та теплокомуненерго не підвищуються, залишаються на рівні минулого року».

Уряд і парламентська більшість «працюють у напруженому режимі», а світ та Україна справді у кризі, але «сіяти паніку» Тимошенко «не дозволить нікому». «Для того щоб боротися з кризою, нам потрібні політична консолідація, холодний і тверезий розум, залізні нерви, сила волі, рішучість та глибоке відчуття відповідальності — саме те, чого завжди бракувало, бракує та бракуватиме Віктору Андрійовичу», — обрубала кінці готова сісти в президентське крісло ЮВТ.

 

ПАРЛАМЕНТ

Звільніть нас... від відповідальності?

У перший день сесії депутати голосуватимуть за недовіру уряду

Парламентська коаліція вирішила зняти питання про відставку Кабміну Юлії Тимошенко раз і... ну принаймні на певний час. Сьогодні, у перший же день нової сесії, Верховна Рада голосуватиме за недовіру уряду. На цьому знову наполягає опозиція й передусім найбільша у ВР фракція Партії регіонів. Уряд також «за»: мовляв, що швидше це питання поставлять на голосування, то швидше з ним буде покінчено, й можна буде спокійно працювати далі. Оскільки і в Кабміні, і в коаліції сподіваються на те, що достатньої кількості голосів це питання не набере.

Нагадаємо, раніше навіть затяті критики Тимошенко з пропрезидентської частини «НУНС» запевняли, що за відставку уряду наразі не голосуватимуть — в умовах кризи залишити країну без дієвої виконавчої влади було б украй нерозумно. Ймовірно, як це вже раз траплялося, не дадуть голосів і комуністи — недарма ж БЮТівці постійно натякають на те, що крісло першого віце–спікера від Лавриновича може перейти до Адама Мартинюка.

Щоправда, після того як уряд в особі міністра Кабінету Міністрів Петра Крупка сам попросив на погоджувальній раді парламенту розглянути «резолюцію про недовіру» негайно, в декого виникли підозри. Мовляв, чи не збирається Тимошенко таким чином «зіскочити» з відповідальності за економічні негаразди? Таку версію висунув лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

У БЮТ, звісно, її гнівно заперечують. «Ми боротимемося за те, щоб уряд не був відправлений у відставку», — запевнив голова фракції Блоку Тимошенко Іван Кириленко. І попередив, що ті фракції й депутати, які проголосують за недовіру уряду, повинні взяти на себе відповідальність за формування нової коаліції і нового Кабміну.

Також у перший день четвертої сесії Верховна Рада планує розглянути зміни до закону про Національний банк щодо посилення парламентського контролю за НБУ.