«Зоряним шляхом» — у вічність

31.01.2009
«Зоряним шляхом» — у вічність

Кремовані залишки творця культового науково–фантастичного телесеріалу «Стар трек» («Зоряний шлях») Джина Родденберрі та його дружини Мейджел будуть відправлені на вічний спочинок у... далекий космос. Про це днями повідомила Агенція «Ассошіейтед пресс» із посиланням на американську компанію «Селестіс», яка спеціалізується на «меморіальних космічних польотах».

«Стар трек», який дебютував на американських телеекранах далекого 1966 року, є одним із найуспішніших та найдовших телесеріалів. До цього часу знято п’ять частин «Зоряного шляху», по 726 серій у кожній. За мотивами цього «мила» про команду космічного корабля «Ентерпрайз, котра долає різноманітні перешкоди та переживає «неземні» пригоди, знято 10 повнометражних художніх фільмів, а одинадцятий вийде на екрани влітку цього року. Прибуток лише від світового прокату фільмів становить мільярд доларів. У багатьох країнах існують клуби шанувальників «Стар треку», члени яких одягаються на зразок команди «Ентерпрайзу» та називають себе «трекерами». З огляду на неймовірну популярність телесеріалу у США та світі американська космічна агенція НАСА дала своєму першому «шатлу» назву «Ентерпрайз».

Творець телесеріалу Джин Родденберрі помер у 1991–му, а його дружина Мейджел Родденбері — 18 грудня минулого року. Вона свого часу знялася в кількох серіях «Зоряного шляху», а після смерті чоловіка присвятила себе продовженню Джинової справи. Мейджел разом із НАСА була ініціатором створення компанії «Селестіс» та зробила реальністю поховання в космосі. Капсулу з частиною праху свого чоловіка Мейджел із допомогою «Селестіс» та НАСА вивела на навколоземну орбіту ще в 1997 році. А решту праху залишила, щоб «посмертно здійснити спільну мрію і разом із чоловіком полетіти в глибини Всесвіту». Разом із подружжям наступного року в космос будуть відправлені найкращі відгуки «трекерів» про серіал, записані на цифрові носії.

Компанія «Селестіс» уже накопичила певний досвід «меморіальних космічних подорожей», здійснюючи захоронення на навколоземній орбіті або на поверхні Місяця відомих осіб, чиє життя було певним чином пов’язане з космосом. Зокрема, «Селестіс» та НАСА виконали заповіт відомого американського астронома Юджина Шумейкера і в липні 1999 року поховали його на Місяці. У космосі захоронено й канадського актора Джеймса Дугана, відомого як виконавця ролі Скотті в серіалі «Стар трек». У червні минулого року «Селестіс» вивела на навколоземну орбіту капсули з останками 205 осіб. З наступного року компанія розпочинає звичайні комерційні поховання.

 

ЦІННИК

Виведення капсули з прахом на навколоземну орбіту коштуватиме від 695 до 2495 доларів (залежно від її розміру та кількості праху: від 1 до 14 грамів). Поховання на Місяці обійдеться в 9995 доларів, а остання подорож у глибини космосу без зворотного квитка — від 12,5 тис. до 60 тис. доларів.