Розмагнічений «метал»

30.01.2009
Розмагнічений «метал»

Капітан «Цюріха» Домініко Піттіс з Кубком чемпіонів. (Фото Рейтер.)

Такого результату представники амбітної Континентальної хокейної ліги точно не очікували. Зрозуміло, що після домашньої нічиєї зі швейцарськими «левами» з Цюріха шанси магнітогорського «Металурга» на перемогу в Лізі чемпіонів помітно зменшилися. Але такий розгром став справжнім сюрпризом для всіх.

Швейцарія для російського клубу є по–справжньому нещасливою країною. У жовтні минулого року «Магнітка» програла тут Кубок Вікторії представникові НХЛ — «Нью–Йорк рейнджерз». На щиті повернулися уральці додому й цього разу, не зумівши захистити титул найсильнішої команди Старого світу.

Фінальний матч–відповідь господарі вирішили перенести до сусіднього Рапперсвіля, що за 30 кілометрів від Цюріха, на іншому боці Женевського озера. Річ у тім, що напередодні їхня домашня арена приймала змагання... з кінного спорту, тож її просто не встиг­ли підготувати до хокейного поєдинку.

Зустріч суперники почали обережно, намагаючись уникати невимушених помилок. Утім агресивнішими були швейцарські «леви», які вміло оборонялися та охоче атакували. А ще «Цюріх» вдало використовував «більшість» — із п’яти таких можливостей у голи вони втілили дві.

Хоча росіяни й пропустили у перших двох періодах по шайбі, від них очікували продовження боротьби. Адже тиждень тому саме в заключній 20–хвилинці «металурги» ліквідували відставання в дві шайби й звели зустріч до нічиєї. Але на «альпійський штурм» підопічні Валерія Білоусова так і не налаштувалися.

Господарі натомість організували розгром, закинувши у ворота Іллі Проскурякова ще три шайби. «Під кінець гри ми зробили кілька помилок, які призвели до взяття наших воріт. На такому рівні подібне не пробачають», — російський наставник був не в захваті від дій своїх гравців.

Український центрфорвард магнітогорців Вадим Шахрайчук міг спостерігати за побиттям свого клубу лише з трибуни — сезон наш хокеїст починав у челябінському «Тракторі», тому до заявки «Металурга» на Суперлігу не потрапив.

У сезоні 2009/10 розіграш чемпіонської ліги розширить коло учасників. Якщо в дебютному турнірі грали лише 14 команд із семи країн, то тепер до кола учасників додадуть представників ще 15 держав, що в рейтингу Міжнародної федерації посідають місця з 8–го по 22–ге. Україна потрапляє до цього списку, тож наш чемпіон у наступному сезоні має шанси спробувати свої сили в елітному змаганні.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал (повторний матч). «Цюріх» (Швейцарія) — «Металург» (Мг, Росія) — 5:0 (1:0, 1:0, 3:0; Даун, 17; Сейна, 34 (більш.); Зегер, 48 (більш.); Елстон, 49; Трудель, 57). Перша зустріч — 2:2.