Кроликів більше не буде

29.01.2009
Кроликів більше не буде

Класик сучасної американської літератури Джон Апдайк помер позавчора на 77–му році життя в хоспісі неподалік свого будинку в містечку Беверлі Фармс, штат Массачусетс, повідомив видавець письменника. Причиною смерті став рак легенів.

Апдайк народився 1932 року в містечку Шеллінгтон, штат Пенсильванія, у родині директора школи, вихідця з Голландії, та американки німецького походження. Його вихованням займався дідусь. Майбутній письменник закінчив Гарвардський університет, а потім рік вивчав малярство в Англії, в Оксфордському університеті та школі Рескіна. Трудову діяльність розпочав як журналіст та карикатурист у популярному американському тижневику «Нью–Йоркер». Попри пізнішу славу та достаток, ця співпраця тривала до останніх днів життя письменника.

Джон Апдайк написав понад 50 книг, більшість із яких стали американськими та світовими бестселерами. Перше визнання здобув у 1959 році завдяки дебютному роману «Ярмарок у будинку для бідних». Хто не прочитав жодної його книги, той і так знайомий з іронічним та яскравим стилем письменника завдяки фільму «Іствікські відьми» з неперевершеними Джеком Ніколсоном, Шер, Мішель Пфайффер та Сьюзен Сарандон. Це була екранізація двох романів письменника: «Іствікські відьми» та «Іствікські вдови». У багатьох країнах світу за цими книгами були поставлені театральні вистави. Улюбленою темою письменника було життя у повоєнній Америці: шлюби і розлучення, молодість і старість, секс і мораль. Він сам визнавав: «Моїм улюбленим коником є маленьке американське містечко, протестантське середовище, середній клас». Письменник любив сіквели — продовження вдалих романів. Серед найвідоміших робіт Апдайка — трилогія про письменника Генрі Бека , романи «Подружні пари», «Місяць неділь» та «Ферма». Найвідомішою була серія з п’яти романів (виходили з 1960 по 2001 рік) про колишнього баскетболіста Гаррі Енгстрома на прізвисько «Кролик», який не дуже охоче сприймає життя таким, яким воно є. Два романи з цієї серії — «Кролик розбагатів» та «Кролик заспокоївся» — були відзначені Пулітцерівською премією 1982 та 1993 років, найпрестижнішою нагородою американської журналістики та красного письменства.

Один з останніх романів письменника «Терорист» був написаний під враженням замахів у Нью–Йорку 11 вересня 2001 року. Апдайк у цей час відвідував своїх родичів і став безпосереднім свідком трагедії Світового торговельного центру. У цій книзі письменник здійснив спробу проаналізувати життя ісламського фундаменталіста в Америці.