Тернополяни вирвалися на «Свободу»

28.01.2009
Тернополяни вирвалися на «Свободу»

Тернопільську облраду готові взяти праві.

Ось уже два тижні Тернопільщина готується до позачергових виборів обласної ради. Після гучних сварок у середовищі «помаранчевих» тутешнє голосування 15 березня стане своєрідним західноукраїнським «праймеріз» — новим рейтинговим зрізом, особливо цікавим у світлі можливих дострокових виборів до Верховної Ради України. Поточні соціологічні дослідження підтверджують прогнози багатьох політологів: чим більше сваряться блоки Ющенка й Тимошенко, тим вищим стає рейтинг націоналістів. За деякими даними, ВО «Свобода» на Тернопільщині майже зрівнялося за показником народної підтримки із БЮТ.

 

Передісторія перевиборів

Упродовж минулого року «УМ» не раз писала про довготривалий конфлікт у Тернопільській облраді. Спричинений відразу після виборів­2006 спробою застосування закону про імперативний мандат щодо «зрадників», він переріс у затяте протистояння БЮТівців та «нашоукраїнців». За два з половиною роки «клінчу» законодавча влада регіону так і не змогла налагодити нормальну роботу. Більше того, конфлікт був спроектований на стосунки між обласними радою й держадміністрацією. Нарешті наприкінці листопада не витримав голова ОДА Юрій Чижмарь, котрому рада раніше висловила недовіру, — він звернувся до парламенту України з поданням щодо призначення позачергових виборів депутатів облради. І Верховна Рада 18 грудня підтримала це звернення та призначила дострокові тернопільські вибори на 15 березня.

Біжать — майже тридцять, борються — троє

Свій авторитет зголосилися випробувати майже три десятки політичних сил, але великого ентузіазму серед учасників загалом не спостерігається. І це зрозуміло: витрачатися на виборчу кампанію в часи фінансової кризи, щоб бути обраним на короткий термін, — зовсім не «в кайф». У зв’язку з цим чимало «дрібніших» потенційних учасників узагалі відмовилися від участі в перегонах. Зокрема, міліціонери області перенесли на майбутнє формування свого блоку під робочою назвою «За правопорядок!», хоч на пресконференції у грудні начальник обласного УМВС Віталій Максимов озвучив готовність до такого оригінального кроку.

Відтак головне суперництво на електоральному полі розгортається між трьома учасниками — Блоком Юлії Тимошенко, «Нашою Україною» (дуже можливо, що в блоці з пропрезидентським крилом Народного руху) та Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» Олега Тягнибока. Популярність останньої, до речі, на Тернопільщині впродовж двох останніх років суттєво зросла. На тлі традиційних симпатій електорату цьому сприяли і хронічні «розборки» між БЮТ і «Нашою Україною» та міжусобиці в міс­цевому КУНі.

За різними даними, «Свобода» вже має 1618% підтримки, випереджає НСНУ і наближається до БЮТ. І якщо порівняно з виборами до Тернопільської облради у березні 2006го рейтинг Блоку Тимошенко та «Нашої України» однозначно знизився, то показник «Свободи» зріс у вісім (!) разів.

До речі, саме як наслідок негативної реакції суперників на зростання свого авторитету напередодні виборів тернопільські «свободівці» розцінюють недавній кримінальний інцидент. У ніч із 21 на 22 січня невідомі зловмисники розтрощили двері та побили вікна в офісі досить відомого підприємця Володимира Стаюри, який курирує районні організації «Свободи» та є п’ятим номером у виборчому списку цього об’єднання. Як зазначив голова обласного осередку ВО «Свобода» Олег Сиротюк, «...це не випадковість, не спроба пограбування і не хуліганство. Ми розцінюємо цей злочин як один із методів політичного тиску на наших активістів перед виборами».

Продублюйте в інші двері

Та найбільший «прикол» дострокових виборів на Тернопіллі полягає у безпрецедентній для українського політикуму ситуації — існуванні одразу двох територіальних виборчих комісій! У результаті тривалого протистояння між усе тими ж політичними силами в облраді сталося так, що рішенням грудневої сесії повноваження «старої» ТВК було припинено. Суд у порядку забезпечення адміністративного позову тимчасово припинив рішення сесії, однак облрада його не скасувала. Обидві сторони конфлікту знову вперто стоять на своєму. Відтак сьогодні в області діє одразу два тервиборчкоми.

Не знаючи, чого чекати від такого повороту, кандидати про всяк випадок вирішили підстрахуватися, тож реєструвалися в обох ТВК, і на свої конференції запрошували представників обох комісій. Але до чого така ситуація може призвести в майбутньому і чи не буде через такі «нюанси» перенесено або взагалі зірвано вибори — наразі ніхто сказати не може.

У відповідних «розборках» задіяна вже й обласна прокуратура. В області чекають і на приїзд представників ЦВК, щоб кияни допомогли «розрулити» ситуацію.

 

РЕЙТИНГИ

За результатами недавнього опитування, проведеного наприкінці грудня соціологічною групою «Рейтинг», за тернопільський БЮТ на дострокових виборах готові проголосувати 28,7% респондентів, за ВО «Свобода» — 16,1%, «Народний союз «Наша Україна» — 15,0%, Блок Литвина — 5,6%, за «Народну самооборону» — 3,0%. Наближається до прохідного бар’єра «Єдиний центр» — 2,8%. Шанси решти — зокрема, Партії регіонів (2,4%), НРУ (1,9%), «Пори» (1,6%), УНП (1,6%), СПУ (0,7%) та КУНу (0,7%) — виглядають наразі мізерними.

Підсумки ж іншого подібного опитування, проведеного Центром соціологічних досліджень і прогнозування, пророкують «Свободі» ще більший успіх — 18,5%, при тому що лідер — БЮТ — має лише 19,9%.

Соціологи свідчать, що на дострокових виборах у всіх тернопільських політиків буде спільний потужний суперник — збайдужіння та протестні настрої населення.

За даними тих же соціологічних опитувань, позитивно ставляться до самого факту перевиборів не більше 40% громадян. Майже 17% опитаних збираються голосувати проти всіх. Більш як чверть — не визначилися зі своїм вибором.

P.S. Коли цей номер "УМ" готувався до друку, стало відомо, що на дострокових виборах до Тернопільської облради зареєстровано Блок "Народної самооборони" "Нескорені", в якому об'єдналися осередки партії "Вперед, Україно!" та Партії зелених України. Його виборчий список із 20 осіб очолили лідери названих партій – поет-пісняр і публіцист Олександр Смик та еколог із 20-річним стажем Володимир Видайко.