НОВИНИ ПЛЮС

27.01.2009

Ющенко в Брюсселі

Президент України перебуває з дводенним візитом у Бельгії. Сьогодні він проведе переговори у розширеному складі з керівництвом Європейської комісії. Зустріч відбудеться на запрошення європейської сторони. Головну увагу буде зосереджено на актуальних питаннях енергетичної безпеки на європейському континенті та забезпечення належних умов для налагодження ефективної взаємодії між країнами–постачальниками, споживачами та транзитерами енергоресурсів.

Опісля Президент відбуде з візитом у Вроцлав, де відбудеться тристороння зустріч глав України, Польщі та Чехії.

Україна і Європа

У квітні Україна має намір затвердити щорічну національну програму щодо інтеграції в НАТО. Про це повідомив міністр закордонних справ Володимир Огризко на вчорашній прес–конференції, представляючи пріоритети зовнішньої політики на 2009 рік. За словами міністра, до кінця 2009 року ця програма має бути виконана на 100%. Огризко повідомив, що в лютому в Україну приїде експертна група секретаріату НАТО, яка працюватиме над «зближенням позицій обох сторін».

Цього року МЗС також планує підписати угоди щодо працевлаштування, соціального захисту і пенсійного забезпечення громадян із дев’ятьма країнами: Грузією, Естонією, Іспанією, Італією, Португалією, Румунією, Словаччиною, Угорщиною та ФРН.

Збитки «Газпрому»

ВАТ «Газпром» за перші тижні січня втратив більш ніж 2 млрд. доларів прибутку і має право вимагати компенсації від України. Про це заявив заступник голови компанії Олександр Медведєв. Один із клієнтів «Газпрому» — Болгарія — вже заявив про те, що хоче одержати компенсацію за газ, який було недопоставлено у зв’язку з газовим конфліктом. Медведєв зазначив, що цілковиту відповідальність за це несе Україна.