День виборів — переддень Водохреща

27.01.2009
День виборів — переддень Водохреща

Віктор Ющенко погодився на коротший термін. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора секретаріат Президента зробив перший крок до вирішення колізії з датою наступних виборів глави держави. Проблема полягає в тому, що вибори–2004 з їх першим туром вибилися з графіка, тож виникли різночитання щодо тривалості президентських повноважень Віктора Ющенка.

Чергові вибори Президента мають відбутися вже менш як через рік — про це заявив заступник голови СП, юрист Ігор Пукшин. Як повідомляє прес–служба Банкової, Пукшин нагадав, що, згідно зі статтею 104 Основного закону, новообраний Президент набуває повноважень з моменту складання присяги народу України на урочистому засіданні Верховної Ради. Ющенко присягав у парламенті 23.01.2005. «Враховуючи, що Президент Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, за загальноприйнятим у законодавстві України порядком обчислення строків п’ятий рік його повноважень спливає 22 січня 2010 року. Відповідно, чергові вибори Президента, за Конституцією, мають призначатися на 17 січня 2010 року і проводитися в цей день», — зазначив Пукшин.

Водночас він наголосив, що призначення виборів глави держави належить до конституційних повноважень Верховної Ради, тож за певну дату мають проголосувати депутати.

Швидше за все, парламент охоче погодиться на 17 січня 2010–го. Адже гіршим варіантом вважався не початок, а кінець наступного року. Принаймні днями нардеп від БЮТ Сергій Міщенко, голова Комітету ВР із правової політики, оприлюднив якісь свої дані про «таємний лист» Президентові від голови ЦВК Шаповала, який мав би легітимізувати вибори глави держави у грудні 2010 року. Володимир Шаповал уже встиг назвати такі дані «абсолютною дезінформацією» та «свідченням рівня правової свідомості й культури» пана Міщенка. Голова Центрвиборчкому нагадав, що призначення дати виборів не входить до кола повноважень його відомства.