Станіслав Аржевітін: Невже ми хочемо знову інфляції 10500%?!

27.01.2009

— Сьогоднішнє засідання — це не допомога людям. Навпаки, після нього однозначно буде посіяна ще більша недовіра до банківської системи, і це загрожує ще більш катастрофічними наслідками. А уявіть собі, яка зараз розпочнеться товкотнеча навколо посади голови НБУ! Звільнення будь–якого керівника завжди впливає на процеси, але якщо йдеться про керівництво НБУ — це особливо серйозно.

Німці кажуть: «Після Бога ми найбільше довіряємо голові Центрального банку». Мені здається, депутати просто не пройнялися тим, яка це величезна відповідальність. Вони наголошують на тому, що голова Нацбанку підзвітний Верховній Раді. Так, підзвітний. І в нас є парламентарії, які входять до наглядової ради НБУ. Вони туди делеговані, щоб відстоювати народні інтереси — то чому ж вони перед нами не звітують? Не розповідають, яких вони кроків ужили, які поради дали?

Тому цей голий популізм мені страшенно не подобається. Національний банк втягують у політичну боротьбу, а це неприпустимо. А якщо говорити з економічної точки зору, то це вже нагадує часи Кучми — Кабінет Міністрів хоче добратися до друкарського станка. До чого це може призвести, ми з вами пам’ятаємо — знову розрахунки унітазами, туалетним папером, автомобільними покришками, зерном тощо, не кажучи вже про шалену інфляцію. Тоді її рівень сягнув 10500 відсотків. Ми цього хочемо? Якщо депутати не відчувають, що ми стоїмо саме на цьому шляху, то це вже просто небезпечно.

Але політично треба знайти крайнього. Звісно, провина Національного банку в ситуації, що склалася на фінансовому ринку, теж є. Проте за зрив стабільності національної валюти відповідає не тільки Нацбанк. Виходить, що ми боремося з наслідками, а головне ж — причини, які породила і Верховна Рада, й уряд своєю економічною політикою, і судова влада та правоохоронні органи, які сьогодні фактично підігрівають тіньову економіку, а не борються з нею. Тобто це комплекс питань, у якому Нацбанк відповідає лише за певну ланку.

— Так чи інакше, Стельмаха «пішли». Невже тепер залишається тільки чекати шаленої інфляції, чи «прорив до друкарського станка» все ж якось можна упередити?

— Ну насправді змінити керівництво Нацбанку не так просто. Є конституційна норма, за якою звільнення голови НБУ належить до повноважень Президента, і можна багато чого вигадати, але факт залишається фактом: з цієї посади звільняє і на неї призначає глава держави...

— Якому вже погрожують імпічментом, називаючи відповідальним за ситуацію, що склалася у фінансово–кредитній сфері...

— Імпічмент — це непроста процедура. Якщо вона розпочнеться, то прийдуть незалежні експерти — зі Світового банку, інших міжнародних установ. А вони вже розберуться, скільки вини Національного банку і тим паче Президента, а скільки — Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Тому це ще питання, чи вигідно ініціаторам розпочинати процедуру імпічменту.