Якщо не згоден, то ти за Фірташа!

27.01.2009

Минулі вихідні внесли ще більшу невизначеність у дискусію, кому насправді мають належати 11 мільярдів кубометрів газу «Укргазенерго», який нині перебуває у підземних сховищах нашої держави. Прем’єр Юлія Тимошенко, перебуваючи у прямому ефірі телеканалу «Україна», заявила: цей газ мусив належати нам! «Він, на жаль, внаслідок дій попереднього керівництва всілякими не дуже чесними контрактами в сховищах України був переданий «Росукренерго» за такими цінами, як коштував газ для нашої країни в 2006 році та 2007 році», — Прем’єр зазначила, що там є навіть газ за 90 доларів.

Надалі ж, за словами Юлії Володимирівни, ситуація стала з голови на ноги: «Газпром» забрав це паливо у «РУЕ» — за борги. Мовляв, за час своєї діяльності «Росукренерго» стало винним російському монополістові круглу суму — 1,7 мільярда доларів. Причому це був «чистий» борг, не пов’язаний з розрахунками України за спожите пальне. Оскільки «Газпром» наполовину є засновником «РУЕ», то холдинг своїм рішенням нібито й вилучив газ у посередника. А відповідно до спільних домовленостей з Юлією Тимошенко та вищого відчуття справедливості, «Газпром» погодився продати його нам за пільговою ціною — 153,9 долара. «Враховуючи, що цей газ [зберігається] у сховищах України, враховуючи те, що накопичувався багато років і що він накопичувався за значно нижчою ціною, — керівник уряду пояснила глядацькій аудиторії хід думок вищого керівництва Росії. І додала:
— Тому НАК «Нафтогаз» має такий контракт, і ми цей газ будемо найближчим часом уже розмитнювати».

У цей час на каналі «Інтер» — традиційно опозиційному до Юлії Тимошенко — у прямому ефірі це бажання Прем’єра оперативно прокоментував голова Державної митної служби України Валерій Хорошковський. Головний митник країни, який ще недавно старанно позиціонував себе як надійний тил нинішнього Прем’єра, порадив Юлії Володимирівні не поспішати. Мовляв, митниця не може вважати це паливо власністю «Нафтогазу України», поки від нього не відмовиться «Росукренерго». «Поки в мене не буде певних підстав, які будуть заключатися в контрактних умовах, то цей газ залишатиметься газом «РУЕ», — сказав пан Хорошковський, додавши, що в митних документах «у графі 1 і 3» власником цього газу є саме «Росукренерго».

Заодно головний митник вирішив спростувати заяву прес–служби уряду, що реальним власником «Інтера» є співвласник «РУЕ» Дмитро Фірташ. «Юлія Володимирівна Тимошенко вела зі мною переговори про купівлю–продаж «Інтера». Якщо вона вела ці переговори зі мною не як із власником каналу, то мені цікаво — як з ким?» — Валерій Хорошковський викликав вогонь на себе.

Відповіді від Леді Ю довго чекати не довелося. «Як виявилося, Хорошковський і Фірташ — одна команда, але водночас усе буде розмитнено. Все буде зроблено як слід, і ніхто в народу України не забере газ, який йому належить. Ніхто!» — рішуче заявила вона. — Я не знаю такого митника, навіть якщо це керівник, який би перешкодив це зробити для України і для народу України. Я не знаю такого митника, який підніме руку на національні інтереси України і буде захищати корупційні схеми».