Воно вам «Надра»?

24.01.2009
Воно вам «Надра»?

Нардепам доведеться продовжити відпочинок у сесійній залі. (Тетяни Шевченко.)

Недовго народні депутати просиділи поза сесійним залом. Як відомо, ці два тижні в парламенті були відведені на «роботу в комітетах і округах», котра для дуже багатьох депів насправді відбувалася на гірських чи морських курортах. Але вже в понеділок парламентарії зберуться на пленарне засідання. Про дочасний збір депутатів учора оголосив Голова ВР Володимир Литвин.

Позачергове засідання було скликане на вимогу БЮТ: «тимошенківці» зібрали 155 підписів, а для скликання надзвичайних зборів вистачає й 150. БЮТівці вкотре збираються розглянути у ВР діяльність Нацбанку.

Мотивом для скликання позачергової сесії парламенту було рішення Нацбанку про рефінансування банку «Надра». Відповідно до цього акта, комерційний банк, господарем якого Юлія Тимошенко називає Дмитра Фірташа, мав отримати 3 млрд. грн. Кабмін через суд нібито заблокував цю операцію. Тепер БЮТ знову вимагає відставки голови НБУ Володимира Стельмаха.

Раніше «тимошенківці» заявляли про намір запросити до ВР на позачергове засідання і Президента Віктора Ющенка. Бо саме глава держави має вносити до парламенту подання на звільнення голови НБУ.

Скликання понеділкового засідання — показний крок БЮТ. Щоправда, сценарій сесійних зборів може бути дещо іншим, ніж це уявляється БЮТівцям. Блок Юлії Тимошенко розробляє способи покарати керівництво НБУ — аж до відсторонення Володимира Стельмаха від обов’язків (хоча такої процедури у законодавстві не передбачено). Натомість спікер Володимир Литвин охолоджує запал колег по коаліції. Прес–служба Голови ВР невдовзі після оголошення позачергової сесії поширила повідомлення: «що стосується порядку денного позачергового засідання, який запропоновано його ініціаторами, то він, на думку Голови Верховної Ради, викликає запитання з точки зору конституційності в частині пропозицій про відсторонення керівництва НБУ від виконання обов’язків».

А ТИМ ЧАСОМ...

Для відставки Тимошенко бракує голосів, а для Ющенка — підстав

Віце–спікер Микола Томенко прогнозує, що питання про резолюцію недовіри Кабінету Міністрів розглядатиметься у Верховній Раді 5 лютого. За його словами, на даний момент за недовіру уряду готові проголосувати тільки 210 нардепів: Партія регіонів, КПУ і частина «НУНС» — група «Єдиний центр». «Усе буде залежати від позиції Президента і від позиції народних депутатів, які входять до депутатської групи «За Україну!», — відзначив Томенко.

Нагадаємо, голова «нашоукраїнської» групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко заявляє в інтерв’ю ЗМІ, що, попри критичне ставлення до Кабміну Тимошенко, його група «не встромлятиме ножа в спину уряду».

У свою чергу і Блок Тимошенко пригальмував риторику щодо потреби відсторонення від посади Президента Ющенка. Перший віце–прем’єр, один із лідерів БЮТ, позавчора ввечері сказав в ефірі телеканалу «Україна»: «Я б не хотів сьогодні, щоб ми звели все до імпічменту Президента. Імпічмент — це досить серйозна і відповідальна процедура. Для імпічменту необхідно, щоб були не просто політичні звинувачення, а серйозні юридичні підстави».

 

ТАБЕЛЬ ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ

Злісні прогульники: Ахметов — «номер один»

Дані письмової реєстрації депутатів свідчать, що четверо парламентаріїв — Рінат Ахметов, Олександр Лещинський, Сергій Момот і Юрій Чертков (усі — з Партії регіонів) — були відсутні на ВСІХ засіданнях Верховної Ради у 2008 році. Такі дані вчора на прес–конференції оприлюднив віце–спікер Микола Томенко.

Член фракції БЮТ Костянтин Жеваго пропустив 114 (із 116) засідань, Сергій Кий та Антон Пригодський (обидва — ПР) — по 112, Андрій Веревський (БЮТ) і Володимир Мальцев (ПР) — по 111, Нвер Мхітарян (ПР) — 107.

Томенко збирається передати ці дані спікеру Володимиру Литвину, щоб дані про відвідуваність позначилися на зар­платі прогульників.