Віддай нам своє золото!

24.01.2009
Віддай нам своє золото!

Минулого року убозівці затримали чимало здирників. (Фото автора.)

Наразі всіх чотирьох здирників затримано, а 47–річний власник мережі ювелірних магазинів Сергій С. живий і здоровий, перебуває в колі родини. Що й казати — апетити в його 25–річних викрадачів були чималі: за його життя вони вимагали у рідних бізнесмена два мільйони «баксів» або п’ятдесят кілограмів золота!

 

За словами першого заступника міністра внутрішніх справ — начальника ГУБОЗ МВС Володимира Бедриківського, молоді здирники непогано підготувалися до викрадення бізнесмена. Коли той спокійно їхав на власному «Мерседесі», йому буквально «підставили» дорожньо–транспортну пригоду — іномарку керівника ПП «Укрзолото» «випадково» зачепило інше авто. Під приводом для «розбору польо­тів» до чоловіка одразу підскочили незнайомі, витягли з «Мерса», погрожуючи зброєю, та пересадили до свого авто.

«Підприємець намагався чинити опір, але його жорстоко побили, одягли наручники, заклеїли очі скотчем та вивезли до приватного будинку в Кіровограді, — зазначає генерал Бедриківський. — Три доби бізнесмена утримували в заручниках, фактично без їжі, вимагаючи в його рідних викуп — спочатку два мільйони американських доларів або еквівалент золотом, а потім цю суму зменшили вдвічі».

Родичі заручника одразу звернулися по допомогу до спецпідрозділу боротьби з організованою злочинністю. У результаті оперативної комбінації ГУБОЗ в обмін на життя підприємця здирникам передали 25 кілограмів срібла, які правоохоронці пофарбували під золото. Отримавши цю «першу частину викупу», злочинці на радощах відпустили жертву. Утім їхні розрахунки отримати решту викупу не справдилися — невдовзі вони самі опинилися за ґратами.

За даним фактом слідчим управлінням УМВС України в Кіровоградській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 147 (захоплення заручника) та ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу. З’ясувалося, що затримані молодики причетні й до інших злочинів. Так, ще в 2007 році вони напали на одного з підприємців Кіровограда у під’їзді, коли той повертався додому із чималою сумою грошей і жорстоко побили його молотками. Тоді їм «перепало» 30 тисяч доларів. А у травні минулого року вони напали вже на іншого підприємця, але вже з вогнепальною зброєю. Отже, наразі їм «світить» ще й порушення справи за фактами бандитизму.

 

ДОВІДКА «УМ»

Минулого року спецпідрозділи ГУБОЗ успішно провели майже двадцять спецоперацій зі звільнення заручників. Загалом органами внутрішніх справ торік розкрито понад 230 фактів злочинної діяльності, пов’язаної з незаконним позбавленням волі або викраденням людини. У ГУБОЗ повідомляють, що, як правило, банди викрадачів користуються вогнепальною зброєю, а до самих злочинів ретельно готуються: відстежують маршрути та графік пересування майбутніх жертв, перевіряють їх платоспроможність тощо. Утім зафіксовано й факти, коли жертви інсценують своє викрадення (насамперед діти заможних батьків), аби «вибити» з татусів гроші на розваги.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>