Замість карієсу — рак

22.01.2009

Ви прокидаєтесь уранці й одразу вирушаєте до ванни чистити зуби. Ви сумлінно ставитесь до гігієни рота, тож окрім звичної щітки та пасти, використовуєте ще й рідину для полоскання рота. Цей еліксир — справжня знахідка, бо допомагає позбутися бактерій повністю, навіть там, куди щітка не дістане. Але саме в цей момент ви наражаєтесь на небезпеку отримати дещо набагато серйозніше від банального карієсу. Останні дослідження австралійських учених свідчать: рідина для полоскання рота може призводити до захворювань на рак. Про це повідомляє сіднейська газета «Дейлі телеграф».

Рак порожнини рота — важка хво­роба, яка призводить до каліцтва й смерті пацієнтів. У світі щороку діагностують цю патологію у 400 тисяч людей. Приблизно половина з них помирає упродовж п’яти років після встановлення діагнозу. Куріння та споживання алкоголю — давно відомі фактори ризику, про що говорять онкологи всієї планети, але стосовно рідини для полоскання рота до сьогодні точилися супереч­ки.

У пошуках істини австралійські науковці дослідили звички 3210 людей по всьому світу і виявили, що використання рідини для полоскання рота збільшує шанси людини захворіти на рак у чотири–п’ять разів. І це незалежно від паління чи вживання алкоголю! Загалом же найвищий ризик захворіти на рак ротової порожнини спостерігався у курців.

Як з’ясувалося, проблема полягала в етиловому спирті, який міститься у більшості рідин для полоскання, кажуть учені. Сам по собі спирт уже є відомим канцерогеном і може зашкодити здоров’ю. Окрім того, під час полоскання у роті залишається велика кількість побічного продукту розпаду спирту — ацетальдегіду. Ця токсична речовина сприяє накопиченню у роті шкідливих мікроорганізмів і призводить до раку.

З огляду на це, керівник дослідження, голова ради терапевтів Австралійської асоціації дантистів професор Майкл МакКалоу закликає колег переглянути стандарти лікування щодо засобів, які містять алкоголь. Й оскільки більшість засобів для полоскання рота містить близько 26 відсотків етилового спирту, учений виступає за те, щоб їх продавали виключно за рецептом лікаря.

Професор МакКалоу пояснює різницю між впливом алкогольних напоїв та засобу для полоскання рота так: «Коли ви п’єте, скажімо, вино, то одразу ковтаєте його. А от рідину для полоскання ви деякий час тримаєте в роті. Саме тоді й утворюється ацетальдегід. До того ж виділення слини під час їжі, яким супроводжується вживання алкогольних напоїв, знижує ризик виникнення захворювань. Та зрештою головна різниця між напоєм та рідиною для полоскання в тому, що напої не прописують з лікувальною метою».