НОВИНИ ПЛЮС

22.01.2009

Юля вимагає звіту Ющенка

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко вимагає звіту Президента в парламенті. Вона вважає, що Віктор Ющенко має пояснити свою позицію щодо відмови звільнити голову Нацбанку Володимира Стельмаха та зловживань НБУ на користь «Надра–банку» й Дмитра Фірташа. «Я вважаю, що вже прийшов час розглядати відповідальність самого Президента за все, що робиться в Національному банку, тому що саме (...) з Банкової йдуть доручення щодо такого незаконного рефінансування», — сказала Тимошенко вчора на брифінгу. Вона заявила, що позавчора Нацбанк прийняв рішення про виділення трьох млрд. грн. для банку «Надра», а уряд нібито заблокував цей транш. Тимошенко каже, що фракція БЮТ почне збір підписів за скликання позачергової сесії Верховної Ради.

Кириленко створить рух

Екс–голова фракції «НУНС», голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко створить свій громадський рух. Він теж матиме назву «За Україну!», що підтримуватиме «українські цінності в політиці» і «виступатиме проти будь–яких дій, які нашкодять Україні, хоч би від якої посадової особи вони йшли». Про це Кириленко розповів в інтерв’ю газеті «День». Що ж до «Нашої України–Народної самооборони», то Кириленко висловив жаль, що фракція перетворюється на «філію Блоку Тимошенко».

Рада сама визначиться з датою виборів

Володимир Литвин заявив, що парламент сам визначить дату наступних президентських виборів, а політиків закликав зосередитись на інших питаннях. «Ми прочитаємо Конституцію, проведемо консультації з ЦВК, якщо потрібно, з Конституційним Судом та приймемо відповідне рішення Верховної Ради», — сказав Литвин під час поїздки до Новоград–Волинського, про щоповідомила агенція УНІАН.

Рибаков відстояв мандат

Одеський окружний адміністративний суд заборонив ЦВК реєструвати депутатом наступного кандидата по списку БЮТ замість Ігоря Рибакова. «Моїм іменем часто спекулюють. Позбавлення Рибакова депутатських повноважень стало занадто заполітизованим для представників однієї з політичних сил України. Але я вірю, що правда і закон будуть на моєму боці, що сьогодні й було підтверджено в Одеському суді», — заявив Рибаков через свою прес–службу.

Улітку він заявив про вихід із коаліції БЮТ і «НУНС», відтоді Блок Тимошенко веде боротьбу за позбавлення Рибакова депутатських повноважень.

Хулігана в Раду не пускати!

У Верховній Раді зареєстровано проект змін до регламенту, які передбачають запровадження відповідальності депутатів за «використання непарламентських методів, що унеможливлюють розгляд питань порядку денного». За порушення депутата «садитимуть на лаву запасних» на десять днів. Авторами проекту є народні депутати Олег Зарубінський, Юрій Литвин (обидва — із БЛ) та Олександр Шепелєв із БЮТ. Крім того, проект передбачає матеріальну відповідальність нардепів за псування парламентського обладнання.