Із новими вчителями

22.01.2009
Із новими вчителями

Катерина Рубльова розважила фінську публіку елементом у стилі «ню». (Фото Рейтер.)

Чим менше часу залишається до зимових Олімпійських ігор у Ванкувері, тим ретельніше підходять спортсмени до кожного офіційного старту. Головною подією сезону для фігуристів Старого світу є чемпіонат Європи, що почався позавчора в столиці Фінляндії — Гельсінкі.

У стартовий день змагань на лід сучасної «Хартвалл арени» (може вмістити 13 тисяч глядачів) вийшли танцювальні дуети й спортивні пари. Серед танцюристів українці поки що на нагороди не претендують. У обов’язковому танці, «фінстепі», кияни Ганна Задорожнюк і Сергій Вербилло, котрі тренуються у відомого Миколи Морозова, показали лише дев’ятий результат. А Алла Бекназарова й Володимир Зуєв опинилися ще далі — на 13–й позиції. До речі, з цього сезону із харків’янами працюють видатні російські фахівці Наталія Ліничук і Геннадій Карпоносов.

Головні надії української команди на медаль були пов’язані з Тетяною Волосожар і Станіславом Морозовим. До цього вони обмежувалися четвертими місцями на ЧС–2007 і ЧЄ–2008, але в цьому сезоні вже тричі ставали призерами міжнародних турнірів. Влітку наша пара залишила обшарпану столичну ковзанку «Крижинка» й переїхала тренуватися до Німеччини. Причому наставник фігуристів Галина Кухар не була проти їхнього переходу під крило екс–чемпіона світу Інго Штойєра.

Після короткої програми арбітри відвели Стасу й Тані четверте місце. Попереду розташувалися дві російські пари й чемпіони світу й Європи з Німеччини — Олена Савченко та Робін Шолкови. При цьому навіть падіння партнера, Робіна, суттєво не вплинуло на суддівські враження. Другий наш дует — Катерина Костенко й Роман Талан — був лише 17–м.

Учора ввечері, відкатавши довільну програму, спортивні пари визначили перших володарів медалей у Гельсінкі.

 

ЦІКАВІ ДЕТАЛІ

Найбільшу увагу позавчора на гельсінському льоду привернули навіть не виступи лідерів, а прокат росіян Катерини Рубльової й Івана Шефера. Річ у тім, що у партнерки порвалася бретелька, внаслідок чого оголилася верхня частина тіла (показово, що Катерина вдягла свою рожеву сукню на «голе тіло», не використовуючи для декольте, спини й рук тонку тканину–сіточку тілесного кольору, як це зазвичай роблять фігуристки). Проте пара не перервала виступ — спортсменка мужньо боролася зі своєрідним «стриптизом» до кінця програми. У підсумку судді оцінили цей дует 12–ю сумою балів.