Перемоги з олімпійським прицілом

22.01.2009
Перемоги з олімпійським прицілом

Віталію Литвиненку так і не вдалося пробити воротаря петербуржців. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Дві поразки «Сокола» у попередньому турі одному з аутсайдерів дивізіону «Захід», «Крильям совєтов», не на жарт схарапудили прихильників української команди. Після двобоїв у підмосковному Подольську, де приймали киян «Крильця», керманич «біло–синіх» Олександр Сеуканд заявив, що деяким гравцям результат був «до лампочки». Звідси й неочікувані втрати очок, які дозволили «Дмитрову» скинути «Сокіл» із першого місця таблиці.

Самі ж хокеїсти нашого клубу навряд чи погодяться з таким формулюванням причин невдачі. Так, захисник Віталій Люткевич сказав, що не може знайти логічного пояснення натужним діям команди, але заперечив вплив тривалого святкування Нового року. Більш спокійно поставився до втрати турнірних балів Андрій Срюбко — він пояснив поразки тимчасовим спадом, роздмухувати який до розмірів трагедії сенсу немає. До речі, саме досвідчений Срюбко вивів киян позавчора на повторний матч проти ХК ВМФ у Броварах у ролі капітана, оскільки Юрієві Гуньку тренери вирішили надати відпочинок.

 

Вплив Ванкувера на Київ

Поєдинки з фарм–клубом пітерського СКА вийшли для «Сокола» вкрай напруженими, хоча господарі цього разу змогли уникнути очкових втрат. Саме самовідданість у діях своїх підопічних відзначив на післяматчевій прес–конференції наставник гостей Юрій Леонов. Зовсім інші емоції панували в протилежному таборі.

Перед зустрічами з ХК ВМФ Олександр Сеуканд дещо несподівано вирішив поміняти склади п’ятірок. Як вважає наш наставник, цим він дезорієнтував опонента. Так, у першій трійці нападу з Литвиненком замість Аверкіна й Матвійчука тепер виходять Цируль і Сальников.

Щоправда, головна мета цього ходу полягала в іншому — тренер «Сокола» й одночасно збірної України почав підготовку до відбору на Олімпійські ігри–2010, що відбудеться 5–8 лютого в Ризі. Там суперниками українців у боротьбі за єдину путівку до Ванкувера будуть команди Латвії, Угорщини й Італії. Поки що результати перестановок не дали очікуваного позитивного ефекту, тож керманич припускає, що в наступних двобоях продовжить експерименти.

Битва за очки

Попри все, «соколи» в цьо­му сезоні виграли в «моряків» усі шість дуелей. У вівторок перемогу господарям забезпечили захисники: Денис Ісаєнко дивним чином добив снаряд у сітку з «п’ятака», а Дмитро Толкунов здивував голкіпера ВМФ Єжова кистьовим кидком від синьої лінії. Відзначившись голами в першому періоді, надалі суперники демонстрували відчайдушну боротьбу на всіх ділянках майданчика, але більше не порадували тисячу глядачів на трибунах закинутими шайбами. Кілька разів «Сокола» виручив основний воротар команди Ігор Карпенко, який набирає форму після тривалого лікування.

Перемоги над пітерцями стали особливими для двох київських гравців — Євген Пастух напередодні відзначив 30–річний ювілей, а в Дмитра Цируля народилася донька.

Тепер наша команда знову вирушає до Підмосков’я, де в суботу й неділю протистоятиме в Електросталі «Кристала». А в Броварах зіграє 29 і 30 січня — проти середняків із Липецька.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». 2–й етап. 25–й тур. «Сокіл» — ХК ВМФ — 2:1, 2:1 (2:1, 0:0, 0:0; Ісаєнко, 11; Толкунов, 17 (більш.) — Селезньов, 13); «Дмитров» — «Кристал» (Е) — 9:3, 8:0; МХК «Крилья совєтов» — «Бєлгород» — 3:2, 3:1; «Рись» — «Липецьк» — 6:4, 7:5; «Титан» — «Крилья совєтов» — 2:4, 2:1 ОТ; «Капітан» — «Рязань» — 3:2 Б, 2:3.

Лідери після 50 матчів: «Дмитров» — 120, «Сокіл» — 118, «Рись» — 109, МХК «КС» — 104, «Рязань» — 85, «Капітан» — 80... ХК ВМФ — 45...

* * *

Чемпіонат України. Центральний дивізіон. «Харків» — «Сокіл» — 3:1.

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Кароліна» — 1:2 (Бабчук «К» — 13.26, 0+1, 1 кидок, «0»; Федотенко «П» — не грав), «Рейнджерз» — «Анахайм» — 4:2 (Жердєв «Р» — 16.10, 0+1, «0»).

 

ФІНАНСОВЕ ПИТАННЯ

«Сокіл» повернеться в Білорусь?

Цілком можливо, що наступний сезон кияни проведуть не в російській «вишці», а в білоруській екстралізі. Причина цього криється у важкій фінансовій ноші, що лягає на «Сокіл» у першості Росії. Нагадаємо, за умовами участі в ній, український клуб змушений оплачувати проїзд і проживання суперників у Києві, тоді як витрати на свої виїзди в Росію покриває за власний рахунок. Пропозиція керівництва «Сокола» скасувати таку «кабалу» й поставити його в однакові умови з російськими колективами поки що не знайшла відгуку у ФХР. Тому «Сокіл» не виключає, що в сезоні 2009/10 повернеться до знайомого чемпіонату Білорусі.