«Пильні» хвороби

21.01.2009
«Пильні» хвороби

Між іншим, пилосос — надійна зброя фрекен Бок — бореться з пилом гірше від мокрої ганчірки! (Фото з сайту www.liveinternet.ru)

Не дивуйтесь, якщо лікар, уважно вислухавши скарги на тривалий нежить, чхання, кашель, свербіж у носі на тлі цілком нормальної температури, огляне ваше горло, послухає дихальні шуми, а потім ні з того ні з сього запитає, як часто ви влаштовуєте вологе прибирання у квартирі, ганяєте павуків по кутках, пилососите килими й виносите «подихати» важкі ковдри. Не знайшовши під час огляду та збору анамнезу ознак інфекційного захворювання, лікар запідозрив у вас досить поширену алергійну реакцію на домашній пил. Адже в умовах пересушеного батареями та електрообігрівачами повітря та сезонного зниження загального імунітету алергія може «розквітнути буйним цвітом» навіть у тих осіб, які ніколи в житті не вважали себе алергіками. І добре, якщо ви, помітивши в себе такі начебто показові симптоми, не кинулися відразу приймати протизастудні засоби. Ліки від ГРВІ тут не допоможуть!

У сухому приміщенні, де рідко виходить на арену волога ганчірка, пил перебуває у підвішеному стані — у зоні доступу до наших дихальних шляхів. Таким чином, нечепури більше ризикують надихатися шкідливої невидимої суміші, ніж люди, які старанно дбають про чистоту в хаті. А в пилу можна «спіймати» що завгодно: спори плісняви, епідерміс людини, екскременти тарганів, мух, рештки домашніх комах, бактерії, пилок рослин, живих мікрокліщів та інші — часто неідентифіковані — компоненти. Осідаючи на органах дихання, мікропорошинки механічно подра­знюють тканини. А пилові кліщі, потрапляючи в дихальні шляхи, викликають алергійний нежить, хрипи і навіть бронхіальну астму. Про сумнівну користь хімічних сполук від побутових засобів для чищення та кухонної кіптяви годі й казати.

А дослідження, здійснене Мерілендською лабораторією медичних досліджень (США) засвідчило, що основне джерело пилу — це ґрунт. Маленькі частинки землі піднімаються в повітря разом із вітром і залітають у відчинені вікна, заносяться в помешкання на підошвах взуття. Окрім того, багато пилу утворюють моря–океани. І неважливо, де розташований ваш будинок — на морському узбережжі, у горах чи посеред чистого степу — завдяки переміщенню з великими повітряними масами кристали солі потрапляють мало не в кожний будинок. Великі водойми щороку викидають у повітря близько десяти мільярдів тонн мікроскопічних кристалів солей. Кристали підіймаються високо в небо, розносяться з хмарами, опускаються на землю з дощами і туманами, а потім осідають усюди — навіть у містах і селах, розміщених дуже далеко від солоних водойм. Аналогічним чином на нашій підлозі осідають частки пилу з японських вулканів, великих лісових пожеж тощо, які розносяться по всій планеті.

Як стверджують американські вчені, часточки домашнього бруду суттєво знижують силу нашого імунітету. Змучений постійним запиленням організм поступово здається перед патогенними мікроорганізмами, тому мешканці брудної квартири хворіють і на ГРВІ, і на алергійні захворювання значно частіше від людей, які люблять прибирати. Висновок один: прибирайте частіше!

 

ДО РЕЧІ

У двокімнатній квартирі, в якій живе родина з трьох осіб, за рік накопичується близько 20 кілограмів пилу.