«Сусідко, вибачайте!»

21.01.2009
«Сусідко, вибачайте!»

Катерина Бондаренко створила найгучнішу сенсацію першого кола. (Фото Рейтер.)

Стрімке вибування українських спортсменів на ранніх стадіях відкритого чемпіонату Австралії нарешті перервалося. Утім, сумарний результат залишається не надто втішним — далі стартового кола на першому турнірі «Великого шолома–2009» пройшли тільки двоє з 11 наших представників. Учора зранку за київським часом на кортах «Мельбурн–парку» постаралися сестри Бондаренко. Можливо, на інших більше впливає незвично спекотне австралійське літо посеред нашої зими й відчутна зміна часових поясів...

 

Дві сестри — як одна

Особливо відзначилася молодша Бондаренко — Катерина. На двох попередніх змаганнях у цьому році вона вилітала в першому ж раунді, а тут ще й жереб «Аустреліен оупен» підніс неприємний сюрприз у вигляді полячки Агнешки Радванської, сіяної під дев’ятим номером. Проте у своєму другому матчі на відкритій першості Зеленого континенту (дебют рік тому ознаменувався поразкою) Катя здивувала багатьох.

У вирішальні моменти протистояння з чвертьфіналісткою минулого турніру в Мельбурні 22–річна українка проявила справжній бойовий характер. У першому сеті Бондаренко вирвала перемогу на тай–брейку — 7:6 (9:7), другу партію програла 4:6, але в третій розійшлася й подолала 19–річну Агнешку своєю потужністю — 6:1.

Тепер у наступному колі на Катерину чекає іспанка Лурдес Домінгес, котра вчора легко здолала росіянку Бичкову (двічі по 6:2).

Успіх же Олени, посіяної в Мельбурні під 31–м номером, був прогнозованим. І знову постраждала етнічна полячка — Олівія Роговська, котра, втім, є громадянкою Австралії. 17–річна тінейджерка навіть спромоглася виграти в титулованої українки перший сет (7:5), але на більше сил у неї не вистачило — 3:6, 2:6.

У другому раунді Бондаренко–старша має шанс помститися тенісисткам Франції, які вибили з боротьби наших Кутузову й Коритцеву: Олена зіграє з Северін Бремон.

Останній прийшов

А от єдиний українець у основній сітці серед чоловіків програв. І знову, як і двоє наших дівчат, — французу. Сергій Стаховський із 31–річним Арно Клеманом бився, наче лев, відіграв два матч–боли, але в підсумку досвід опонента взяв гору, й наш спортсмен поступився в п’яти партіях — 3:6, 6:2, 6:4, 2:6, 1:6.

Узагалі перше коло обійшлося без гучних сенсацій, хоча кілька несподіванок зафіксовано. У чоловіків припинили боротьбу троє сіяних, та й то під «далекими» номерами — іспанець Лопес (27), росіянин Турсунов (29), німець Шуттлер (30). Упевнено виграли свої стартові матчі швейцарець Федерер (2), серб Джокович (3) та перша ракетка планети — іспанець Надаль.

У представниць прекрасної статі постраждалих серед сіяних виявилося більше: угорка Шавай (23), австрійка Баммер (24), росіянка Кириленко (27), італійка Ск’явоне (28), канадка Возняк (30), тайка Танасугарн (32).

Не зустріли гідного спротиву сербки Янкович (1) і Іванович (5), американки Серена (2) й Венус Уїльямс (6), росіянки Сафіна (3) й Кузнєцова (8).