Ми програли без бою

16.01.2009
Ми програли без бою

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Подібну ситуацію в історії українського спорту годі й згадати: команда, представник ігрового виду спорту, не змогла виїхати на міжнародну зустріч. Йдеться про єдиного наразі нашого представника в жіночій частині єврокубків — волейбольну «Сіверськодончанку».

 

Сумний детектив

Команда з Сіверськодонецька в 1/8 фіналу Кубка виклику позавчора мала грати у французькому місті Альбі–сюр–Шеран проти однойменного місцевого клубу — бронзового призера чемпіонату Франції. Ще з 2006 року тут грає українка Тетяна Бунак, відома своїми виступами за одеську «Джинестру». Цікаво, що в 1/16 Кубка ЄКВ зійшлися саме одеситки з француженками. У двоматчевому протистоянні гору легко взяли дівчата з півдня України, «Альбі» ж «вилетів» до менш престижного Кубка виклику.

Успіху очікували й від представниць Луганської області, але в перебіг подій втрутився неспортивний фактор — українки просто не змогли вилетіти до місця проведення поєдинку. І якщо ви подумаєте, що справа в фінансових негараздах, то помилитеся. Французи просто не видали нашій команді візи. Аби прояснити ситуацію, «УМ» звернулася до президента «Сіверськодончанки» Сергія Разумного.

За його словами, епопея з невдалим оформленням віз почалася ще 19 грудня, коли українки дізналися ім’я суперника. 23 грудня вони надіслали на адресу клубу «Альбі» повний список своєї делегації й інші дані, необхідні для оформлення виклику від приймаючої сторони. Згадане запрошення, крім нашого клубу, мали направити потім і до французького посольства.

Представники «Альбі» твердять, що зробили це ще 28 грудня, українці ж наполягають, що отримали повідомлення лише 4 січня. Наступного дня всі документи були доставлені до амбасади в Києві. По результат потрібно було повернутися
8 січня. Утім зазначеного дня «Сіверськодончанка» отримала не заповітні перепустки до Франції, а відмову в оформленні віз. Виявляється, за правилами посольства, запрошення потрібно було подати за два тижні до в’їзду в країну, наші ж зробили це за дев’ять днів. Тож на матч вони поїхати не змогли.

Вічний пошук винного

Крайнім у цій ситуації Європейська конфедерація волейболу визнала наш клуб. У середу по обіді ЄКВ присудила українкам поразку в обох матчах із рахунком 0:3. Виносячи свій вирок, комісія ЄКВ назвала «Сіверськодончанку» винною, оскільки та «не врахувала особливостей святкового періоду у своїй країні при оформленні віз». Проте Сергій Разумний переконаний, що винуватців такої ситуації потрібно шукати деінде.

«У нас є всі документи, які підтверджують нашу правоту, адже ми одразу ж зв’язалися з приймаючою стороною», — однією з причин президент клубу називає повільність французів у оформленні виклику. Додало проблем і Посольство Франції в Україні. Як повідомили «УМ» в амбасаді, в перший тиждень нового року вони працювали лише один день — 5 січня.

Нарікає пан Разумний і на дії української федерації, яка теж має неприємності через цей випадок. «Їм треба було зайняти рішучу позицію для захисту вітчизняного клубу, а вони просто очікували на рішення комісії», — звинувачує керівників українського волейболу пан Разумний. Каже, що негативний підсумок очікувався, адже ЄКВ проігнорувала українську позицію.

За два тижні має відбутися ще одне засідання комісії, на якому розглянуть штрафні санкції до нашого клубу й федерації. У гіршому випадку, «Сіверськодончанку» можуть очікувати єврокубкова дискваліфікація на певний період і стягнення кругленької суми. «Однак ми не збираємось здаватися. Є ще Міжнародна волейбольна асоціація, до якої ми звернемося за потреби», — сказав Разумний.